‘Een groot gezamenlijk terras durven we nog niet aan’

Ook alternatief programma van Broeklanderfeest: ‘Want wat is het Broekland zonder feest? ‘

BROEKLAND – Ook het Broeklanderfeest presenteert van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juli een alternatief programma met radio, internetactiviteiten, een dorps-BBQ en onderdelen die in kleine gezelschappen buiten afgewerkt kunnen worden. “Een groot gezamenlijk terras durven we nog niet aan”, vertelt Marco Simons namens Stichting Dorpsevenementen Broekland.

“We hebben het er wel over gehad, maar je weet hoe het gaat: een paar drankjes erin en de boel is niet meer te handhaven. En dan kom je te zitten met aansprakelijkheid. Bovendien waren we bang dat het dan alsnog veel mensen van buiten zou aantrekken. Het programma is nu hoofdzakelijk voor de eigen bevolking. Wel hebben we de Dorps-BBQ. Iedereen op de eigen oprit met vrienden, buren en/of familie. En iedereen is dan ook zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels.”
Toen duidelijk werd dat het Broeklanderfeest door de coronamaatregelen geen doorgang kon vinden, bleef het eerst even rustig achter de schermen. “Alle voorbereidingen vielen stil”, vertelt Marco. “We hebben een keer online vergaderd. Wat doen we, wat mag nog? Maar toen hoorden we over andere dorpen die een alternatief dorpsfeest boden. Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. We zijn een van de grootste feesten van de regio. En wat is Broekland zonder het Broeklanderfeest?” En dus gingen de organisatoren en de commissies met elkaar aan het brainstormen. En leidde tot een coronaproof programma. Dat begint vrijdag 17 juli om 18.30 uur met een stoepkrijtwedstrijd voor de jeugd. Vervolgens start om 20.30 uur een uitzending van Broeklanderfeest TV. Marco: “Een reporter interviewt in de komende dagen mensen uit het dorp over hoe zij de coronatijd zijn doorgekomen en hoe hun dagelijks leven er nu uitziet. Die beelden zenden we dan uit.”

Reuring

Zaterdag om 10.00 uur gaat het programma verder met de opening van het voetgolf-circuit. Overal in het groen in en om het dorp zijn holes gemaakt en aan de deelnemers de taak om met zo weinig mogelijk trappen een voetbal in de hole te krijgen. Iedereen kan de holes op elk gewenst moment afwerken. Wel met als deadline 19.00 uur. Marco: “En zo willen we bereiken dat er de hele dag toch overal wat reuring in het dorp is.” Om 16.30 uur verzorgt Hilde Swartjes een online kookshow. De ingrediënten voor het te maken gerecht (of gerechten) worden binnenkort gedeeld via de site. Om 18.30 uur volgt een live-uitzending (via de site) van de kinderdisco van DJ Sander. Het programma van die dag wordt vanaf 21.00 uur afgesloten met een online dorpsquiz. Marco: “Reporters gaan dan langs de woningen om de spelende teams te bezoeken. Zo willen we voor een stukje verbinding zorgen.”

Stoelendans

Zondag om 10.00 uur volgt een speurtocht voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Via de webshop van het Broeklanderfeest kunnen pappa en/of mamma een pakketje aanschaffen dat hoort bij de speurtocht. Dat bevat onder andere een uitleg en een grote kleurplaat. Startpunt is de eigen woning. Vanaf 15.00 uur zendt Salland1 een vier uur durend programma uit in het teken van het Broeklanderfeest. Mooi behang voor de dorps-BBQ die om 16.00 uur begint. Tenslotte volgt om 20.00 uur een online bingo/stoelendans. Marco: “Mensen die mee willen doen, kunnen via de site een ‘stoel’ kopen. Zij hoeven vervolgens niks meer te doen. Enkele ‘dansers’ nemen de rol van de deelnemers op zich. Dat gebeurt in twee rondes met elke keer 75 stoelen. Elke stoel waar ze op gaan zitten als de muziek is afgelopen valt af. Jouw stoel weg? Dan lig je eruit. Hoe het verder in zijn werk gaat, daar komen de deelnemers vanzelf achter. Dat gaan we ‘metmaak’n’. En de nummers van de stoelen die afvallen, gelden weer als nummers voor de bingo. De stoelendans hoort nou eenmaal bij ons feest; het is een traditie. Die willen we er in houden. De bingo staat trouwens voor iedereen open. Allemaal online te volgen en mee te spelen vanuit de eigen huiskamer. Ook hiervoor kun je kaarten kopen via onze webshop. Daar zijn trouwens nog vele andere dingen te koop om het Broeklanderfeest-gevoel te creëren.”

100 jaar

Volgens Marco zijn er vanuit het dorp veel positieve geluiden te horen over de plannen. Maar het smaakt natuurlijk allemaal een beetje als surrogaatkoffie. Echter, zo stelt Marco: “Volgend jaar vieren we ons 100-jarig bestaan. Het is onze bedoeling om dan groots uit te pakken. Alles wat we nu missen, halen we dan, als het kan, dubbel en dwars weer in.”

Zie verder broeklanderfeest.nl.

Op de foto: (voorzitter) Erik Folkert en Marco Simons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.