De Lemelerberg als alternatief voor het Franse hooggebergte

OMMEN – Het plan was op de pedalen de Glandon, De Télégraphe, Galibier en Alpe d’Huez bedwingen. Onder de noemer Tour de Marmotte, een monstertocht van 174 kilometer door het Franse hooggebergte, met 5000 meter hoogteverschil. Het coronavirus wierp roet in het eten, maar Gerben Kollen en Martijn Berger (allebei 39 lentes jong) verzonnen een alternatief.

Tekst: Willem Lampe

De Lemelerberg is 63 meter hoog en een rekensommetje leerde de twee pedaalridders liefst 160 keer via een vast parcours de Sallandse berg moesten bedwingen om de zwaarte van de Tour de Marmotte te benaderen. Dat vreet energie. Goed blijven eten en drinken is noodzaak, want eenmaal een hongerklop en je bent gezien. De proviandwagen was dan ook volgepropt met bidons, gelletjes en andere etenswaar.

Om vier uur ’s nachts, ruim voor het kraaien van de eerste haan, draaiden de kanjers voor het eerst de pedalen rond. Een aantal wielerkennissen komen de twee een paar uur later gezelschap en morele steun geven en trappen een tijdje mee. Dat gaat de hele dag zo door. Af en toe sluiten een paar mannen in kleurrijke pakjes aan bij het stijgen en dalen, terwijl het maar blijft miezeren. Het initiatief van de twee verdient een beter decor, maar ja, het weer laat zich niet sturen.

Na zestien uur trappen, het loopt dan al tegen acht uur ’s avonds, gaan de twee hand in hand dwars door het papieren spandoek, gefabriceerd door het nageslacht van Martijn. Dat loopt bijna verkeerd af als vaderlief het eerbetoon tussen de spaken krijgt, maar gelukkig weet de held het evenwicht te bewaren. Moe maar voldaan wordt uitgepuft. Er klinken woorden als ‘super’ en ‘geweldig’.

Het is niet allemaal goud wat er blinkt. De maag van Gerben begon in de eindfase op te spelen. “Maagkrampen. Niet leuk. Voor de rest super. Er reden af en toe wel vijftien man met ons mee.” Martijn vult zijn maatje aan. “De dag vloog voorbij door alle belangstelling. Moe? Nee hoor, ik voel me hartstikke fit. We fietsen wel naar huis.”

Gerben raadpleegt snel de fietscomputer. Die verklapt 5341 hoogtemeters, 8000 verbrande calorieën, afgelegde afstand 380 kilometer bij een gemiddelde snelheid van 27.4 kilometer. Oftewel 160 keer de berg op en af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.