Burgemeesters IJsselland laten protesten met trekkers weer toe

REGIO – De elf burgemeesters van de veiligheidsregio IJsselland in Overijssel hebben besloten om het verbod om met trekkers te demonstreren per vrijdag in te trekken. “Vanochtend hebben enkele burgemeesters een goed gesprek gehad met vertegenwoordigers van boeren(organisaties). Ze willen ruimte geven aan de boeren om te demonstreren zodat zij hun boodschap op een veilige manier kunnen laten horen”, zo laten de burgemeesters van Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle weten.

Vicevoorzitter van de veiligheidsregio Ron König: “Daarom hebben we met elkaar afgesproken dat demonstreren mag, mits dit twaalf uur van tevoren is aangekondigd bij de betreffende gemeente. Die kan dan, in overleg met de veiligheidsregio, voorwaarden stellen aan de demonstratie, zodat de veiligheid, openbare orde en coronarichtlijnen kunnen worden geborgd. Blokkades van snelwegen en vitale voorzieningen zijn niet toegestaan evenals onaangekondigde acties.“
Mocht blijken dat demonstraties niet worden gemeld en daardoor afspraken niet kunnen worden gemaakt, dan zal de (waarnemend) voorzitter van de veiligheidsregio opnieuw maatregelen nemen. Dat gebeurt ook als de demonstranten zich niet houden aan de afgesproken voorwaarden van de demonstratie. De burgemeesters hebben beloofd de afspraken die zij met de boeren gemaakt hebben ook te delen met de naburige veiligheidsregio’s. Tot slot is afgesproken om met elkaar in contact te blijven.

Brief

De burgemeesters hebben bovendien in een brief aan minister-president Mark Rutte een lans gebroken voor de boeren. Daarin stellen ze te hopen dat het kabinet in gesprek blijft met vertegenwoordigers van de sector over een haalbare oplossing van de stikstofproblematiek “teneinde verdere escalatie van de boerenacties te voorkomen”. “Ook in de regio IJsselland worden wij als burgemeesters geconfronteerd met acties van boeren die gefrustreerd zijn over de maatregelen en het stikstofbeleid in bredere zin”, zo schrijven de burgemeesters. “De acties in onze regio zijn tot nu toe over het algemeen vrij ordentelijk verlopen, waarbij de organisatoren in goed contact stonden met de politie en betrokken gemeente. Wij zien ook dat de emoties oplopen en er bereidheid is om de acties zodanig uit te breiden dat de samenleving daarvan meer overlast ondervindt. Daarmee nemen ook de risico’s toe op onveilige situaties en dat baart ons zorgen.”

Begrip

De burgemeesters zijn daarom op 9 juli in gesprek geweest met een aantal vertegenwoordigers van boeren)organisaties. “In dat gesprek is ons duidelijk geworden dat de boeren demonstreren, omdat zij in gesprek willen komen met de minister over het beleid en de voorgestelde voermaatregel. Zij maken zich enerzijds zorgen over de effecten van deze maatregel voor hun dieren, anderzijds stellen zij vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid ervan per 1 september. Zij voelen zich niet serieus genomen en onvoldoende gehoord door de regering nu het voorstel van de landbouwsector voor de aanpak van de stikstofproblematiek door de minister terzijde is geschoven. Wij hebben begrip voor de onzekere situatie waarin veel boeren in onze regio verkeren en voor de zorgen die ze hebben over de toekomst van hun bedrijf. Daarom hebben wij afgesproken dat we hen in beginsel ruimte geven om te demonstreren om hun boodschap te laten horen én hebben we toegezegd hun zorgen en dilemma’s onder de aandacht te brengen van de regering.”

In gesprek blijven

“Er is ons veel aan gelegen om een escalatie van de acties te voorkomen. Minister Schouten heeft inmiddels een eerste stap gezet in de richting van de boeren door advies te vragen aan deskundigen over de gezondheidseffecten van de eiwitmaatregel en door haar plan en dat van de landbouwsector door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarmee geeft zij er blijk van open te staan voor de zorgen van de boeren. Wij hopen dat u en uw ministers in gesprek blijven met vertegenwoordigers van de sector over een voor hen haalbare oplossing van de stikstofproblematiek teneinde verdere escalatie van de boerenacties te voorkomen. Wij wensen u en uw kabinet veel wijsheid en moed en hopen dat de transitie van de landbouwsector met draagvlak tot stand mag komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.