‘Blij met steun voor motie agrarisch natuurbeheer’

Boerin Karin van der Toorn tevreden over eerste jaar in Overijsselse Staten;

ELSHOF – Op de valreep van haar eerste volledige jaar als CDA-Statenlid in Provinciale Staten van Overijssel sleepte Karin van der Toorn nog een mooi succes binnen; haar motie om te kijken of de regeling voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele provincie ingevoerd kan worden werd bijna unaniem (alleen de SP stemde tegen) aangenomen. Nu is deze regeling, waarbij boeren een vergoeding krijgen voor maatregelen op en rond hun bedrijf ten gunste van natuur en landschap (maar vaak ten koste van een deel van hun inkomen), alleen voor ongeveer de helft van de provincie mogelijk.

Het CDA-Statenlid, boerin op de Elshof, is blij met de brede steun van vrijwel alle politieke partijen voor haar motie. “Agrarisch natuurbeheer is een mooie beloning voor het werk van de boer voor de maatschappij en meteen ook een verdienmodel, ook in de nu nog witte gebieden van de provincie.”
Bovendien moet Gedeputeerde Staten onderzoeken wat uitbreiding van de regeling naar heel Overijssel precies gaat kosten en of daar structureel geld voor vrijgemaakt kan worden in de provinciale begroting. Het gaat om grote bedragen, zo verwacht Van der Toorn zelf: “Je moet dan eerder in miljoenen dan in tonnen denken. Het moet in ieder geval langdurig en voor meerdere jaren mogelijk zijn, daar staat of valt het succes van de regeling mee.” Zij is ervan overtuigd dat de animo bij boeren erg groot is omdat uit onderzoeken blijkt dat rond 80 procent van de agrarische ondernemers een wat minder intensieve manier van landbouw wil als dat financieel ook mogelijk is.
In de motie wordt gesteld dat grote groepen geïnteresseerde boeren zich afgelopen jaren al zonder succes bij de Overijsselse agrarische collectieven, die deze regeling coördineren, hebben gemeld. “Voor hen is dit onmogelijk door zowel ontoereikende budgetten als begrenzingen van gebieden.” Het gaat dan om geografische begrenzingen van leefgebieden voor specifieke dierensoorten zoals weidevogels, gekoppeld aan afspraken uit het Natuurpact en het huidige GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) van Brussel. Ook wordt in de motie verwezen naar het pamflet ‘De tijd is rijp en groen’ waarin groene partijen en organisaties in Overijssel vragen om boeren en andere landeigenaren op te roepen om in ieder geval een deel van hun grond te gebruiken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. In Salland loopt deze regeling via de ANV (Agrarische Natuur Vereniging) Groen Salland waarin zowel boeren als burgers actief zijn. GS van Overijssel moet voor de behandeling van de begroting 2021 met een voorstel komen.

Voorkeursstemmen

Van der Toorn werd in mei vorig jaar met zo’n vijfduizend voorkeursstemmen, vooral uit de agrarische sector, in het Overijsselse provinciebestuur gekozen. Ze stond in eerste instantie op de onverkiesbare veertiende plaats op de CDA-lijst, maar kwam dankzij alle voorkeursstemmen toch in het Provinciehuis. Inmiddels kijkt ze tevreden terug op haar eerste politieke jaar. “Al was het allemaal wel heel erg intensief. Officieel staat er voor dit werk twintig uur per week, maar in de praktijk was dat vaker het dubbele of zelfs meer. Ik heb daarnaast ook nog mijn gewone werk en de boerderij hier op de Elshof. Bovendien ben ik nu de enige praktiserende boerin in het provinciebestuur. Het kost best veel tijd en energie om steun te vinden voor zaken die voor de landbouw belangrijk zijn. En je merkt uiteraard dat het onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken.”

Predatie

Van der Toorn was ook, samen met onder meer D66, PvdA en ChristenUnie aan het einde van het politieke jaar indiener van een motie waarin opgeroepen wordt om de predatie (door dieren als vossen, dassen, kraaien, ooievaars, marters etc. die vogels en hun jongen opvreten) van weide- en akkervogels beter aan te pakken. Er wordt in de motie gewezen op de ‘toenemende frustratie’ bij alle betrokken partijen in Overijssel die zich bezig houden met het beschermen van weidevogels. “We weten best al heel veel als het om predatie bij weidevogels gaat. We vragen in de motie ook niet om meer onderzoek, maar vragen om er nu eens wat aan te doen. Dat zou inderdaad ook extra jacht op roofdieren kunnen zijn. Ik ben in ieder geval blij dat een meerderheid in Provinciale Staten nu dus ook het probleem erkent. Het is vooral een probleem met veel juridische kanten denk ik.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.