Home / tweetpost / Beweidingsverbod voor dijken ingetrokken

Beweidingsverbod voor dijken ingetrokken

REGIO –  Het door het Waterschap Drents Overijsselse Delta per 15 juni ingestelde beweidingsverbod voor de dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen is weer ingetrokken. Dit betekent dat vee, met name schapen, weer bijna overal op de dijken mogen grazen.

Het verbod gold om verdere schade aan de droge grasmat van de dijken te voorkomen. Door begrazing zou het wortelstelsel van de grasmat worden aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. Deze grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater. Inmiddels is er voldoende neerslag gevallen om het verbod grotendeels op te heffen.

Goede conditie
Dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Hoe beter het waterschap de dijken onderhoudt, hoe sterker ze zijn in situaties wanneer het er op aan komt en het water krachtig tegen de dijken aan klotst. Hoe minder schade door het jaar heen ontstaat, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden. Een beweidingverbod tijdens extreme droge of natte periodes draagt daar aan bij.

“Het beweidingsverbod is goed nageleefd en de eigenaren en pachters van dijken toonden begrip voor deze maatregel. Een enkele keer werd een ‘goed gesprek’ gevoerd om medewerking te krijgen”, zegt bestuurslid Breun Breunissen.

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.