‘Lelystad Airport geen voldongen feit’

ZWOLLE – Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, moet veel beter uitleggen waarom zij bepaalde keuzes maakt aangaande de luchtvaart en Lelystad Airport. Dat stellen de provincie en twaalf Overijsselse gemeenten (waaronder Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen, Hellendoorn, Zwolle en Deventer) in een zienswijze op de ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050 van de rijksoverheid.

In de nota beschrijft de minister van Infrastructuur en Waterstaat hoe zij de ontwikkeling van de luchtvaart in de komende dertig jaar voor zich ziet. Het belangrijkste bezwaar in de zienswijze is dat de minister Lelystad Airport ten onrechte als een voldongen feit presenteert. “Dit terwijl het proces van de luchtvaartnota en de herziening van het luchtruim juist een antwoord moeten geven op de vraag of Lelystad Airport wel nodig is”, zo schrijven de provincie en de twaalf betrokken gemeenten in een persbericht.

“Grote delen van Overijssel verwachten hinder als gevolg van de openstelling. De grote teruggang in luchtverkeer als gevolg van de coronacrisis en de roep om verduurzaming van mobiliteit is een kans om van Lelystad Airport – als de luchthaven al nodig is – te ontwikkelen tot de meest duurzame luchthaven ter wereld, waarop alleen vliegtuigen vliegen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsambities. Op korte termijn is een overloopluchthaven niet nodig.”

De Overijsselse overheden vinden verder dat de minister de keuzes in de Luchtvaartnota onvoldoende onderbouwt. “Zij lijkt te kiezen voor maximale economische groei en minimale verbeteringen voor klimaat, gezondheid en kwaliteit leefomgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.