‘Geen problemen door nieuw minimabeleid’

RAALTE – Volgens een evaluatie van de gemeente Raalte zijn er in het afgelopen jaar geen problemen ontstaan door de wijzigingen in het minimabeleid. “Zowel vanuit het panel van ervaringsdeskundigen als uit de gesprekken met betrokken partners komt dit naar voren”, zo stelt de gemeente. “Inwoners weten steeds beter van het bestaan van de regelingen en de weg naar ondersteuning te vinden.”

Het nieuwe Minimabeleidsplan voor 2019-2023 werd eind september 2018 vastgesteld. Daarbij werd de doelgroep van mensen die in aanmerking komen voor de Meedoen-regeling verbreed van maximaal 110 naar maximaal 120 procent (van de geldende bijstandsnorm). Daarentegen werden de beschikbare bedragen per deelnemende inwoner verlaagd. De regeling wordt in Raalte uitgevoerd door Leergeld Salland. Destijds werd afgesproken om na een jaar te evalueren. Dat is nu dus gebeurd.

“Het verlagen van de bedragen voor de Meedoen-regeling heeft niet tot problemen geleid”, concludeert de gemeente nu. “Door de verbreding van de doelgroep en inzet op bekendheid van de regeling hebben juist meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling. Zowel de ouders die gebruik maken van de Meedoen-regeling 18-, als Leergeld Salland geven aan dat de kosteloze zwemles voor de doelgroep erg wordt gewaardeerd. Dat de bedragen van de regeling zijn verlaagd, heeft ook onder kinderen niet tot problemen geleid. In uitzonderlijke gevallen is het maatwerkbudget ingezet.”

In 2018 namen nog in totaal 902 mensen deel aan de regeling (waarvan iets meer dan de helft jeugd onder de 18 jaar). Toen kostte de regeling in totaal 301.000 euro. In 2019 ging het om 1002 deelnemers (waarvan iets minder dan de helft jeugd onder de 18 jaar). Dat jaar gaf de gemeente 316.000 euro uit. Daarmee zijn de totale uitgaven op deze regeling binnen de begrote budgetten gebleven. Wel heeft de economische wind mee een rol gespeeld, zo stelt de gemeente. “Door verbeterde economische omstandigheden in 2019 hebben meer inwoners werk gevonden. Door de daardoor ontstane inkomensverbetering stroomden veel kinderen uit bij Leergeld Salland. Deze uitstroom compenseerde deels de instroom door de verbreding van de doelgroep.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.