Zebra’s in Raalte en Heino

(Ingezonden brief)

Afgelopen maandag is begonnen met de aanleg van een gemarkeerde wegverhoging op de Domineeskamp in Raalte. Compliment voor de gemeente. Het is de bedoeling dat daar voetgangers gaan oversteken. Auto’s moeten dan afremmen. Nog beter is ook een zebra op de verhoging te verven, maar dat gebeurt niet.

Door: Herman Kamphuis (Ombudsman PvdA-Raalte)

Tegenover De Zwaan komt wel een zebra. Waarom dan ook geen zebra’s op de Domineeskamp, Schapenstraat en in Heino rondom de Nicolaaskerk? Omdat het daar niet zo druk is als op de Varkensmarkt bij De Zwaan, zegt de gemeente. Het is pas druk als er meer dan 4000 auto’s op een werkdag passeren. Zo niet, dan hebben mensen tijd genoeg om over te steken, zo redeneert men in het gemeentehuis.

Op de Domineeskamp, Schapenstraat en rondom de Nicolaaskerk is het echter ook druk! Heeft de gemeente daarbij wel genoeg gedacht aan mensen die minder snel kunnen oversteken? Zoals onze ouderen en gehandicapten, moeders – en vaders – met kleine kinderen, en anderen. 4000 auto’s vind ik een te absoluut getal om bepalend te zijn voor het antwoord op de vraag of er ergens wel of niet een zebra aangelegd moet worden. Op de Varkensmarkt passeren ongeveer 4600 auto’s per werkdag, dus een zebra. Op de Schapenstraat 3600 en op de Domineeskamp 2400, dus geen zebra’s? Hoeveel auto’s zouden het zijn geweest als op Schapenstraat en Domineeskamp ook op zaterdag geteld zou zijn?

In Heino is het aantal auto’s bij de Dorpsstraat ongeveer 5000 per werkdag, bij de Canadastraat 3700, bij de Stationsweg 3400 en bij de Marktstraat 2400. Dus bij de Dorpsstraat een zebra? Nee, zegt de gemeente, want de andere drie straten blijven beneden de 4000. En de gemeente vindt “eenheid in de voorgestelde maatregelen van belang, daarom is besloten om op geen van de oversteeklocaties een zebrapad aan te leggen.” Op alle vier straten wel een zebrapad zou toch ook eenheid in de maatregelen zijn? De totale verkeersintensiteit ‘op het rondje om de Nicolaaskerk’ is ongeveer 14.500 per werkdag. Per straat gemiddeld 3600 op een werkdag, slechts 10 % lager dan 4000. En ook hier zal gelden: telling op zaterdag zal hoger uitvallen. Kortom: alle reden om rond de Nicolaaskerk wél vier zebrapaden aan te leggen.

De combinatie van een gemarkeerde wegverhoging met een zebra erbovenop geeft voetgangers volgens mij de meeste bescherming. De snelheid van de auto’s wordt er uit gehaald en op een zebra heeft de voetganger voorrang. Er komt een bord – nadering zebra, u moet stoppen – dat de automobilist al van ver ziet. Desgevraagd blijken ook Seniorenraad (overkoepelend overleg van alle ouderenbonden in de gemeente; brief van 14 mei aan het college) en Gehandicapten Adviesraad voor een zebra op de Domineeskamp. De Seniorenraad is ook voor een zebra op de Schapenstraat. Wat zij over Heino adviseren is mij onbekend. Het is misschien een idee om juist ook die raden eerder specifiek bij onderwerpen als deze te betrekken, en niet alleen ROV, politie, CROW, VVN en werkgroep centrumvisie Heino? De Gehandicapten Adviesraad en Seniorenraad vertegenwoordigen immers ervaringsdeskundigen.

Herman Kamphuis
Ombudsman PvdA-Raalte

3 REACTIES

  1. Die drempel is een goede actie omdat op de Domineeskamp behoorlijk hard gereden wordt door auto’s die er niet gaan parkeren. Even lekker op het gas, ga maar eens een uurtje bij de Zuiderbuur zitten dan zie je dat meteen.
    Zebra’s gaan echt niet werken en zijn ook echt niet nodig. Het toverwoord is gewoon ‘anticiperen’, een bestuurder ziet precies wanneer hij, en wanneer bijvoorbeeld een voetganger voorrang verleent. Iedere situatie is anders. Daarbij zou je bij de Schapenstraat dan wel 2 of 3 zebra’s moeten aanleggen want er wordt overal overgestoken evenals op de Domineeskamp.
    Prima zo.

  2. Het aantal auto’s op de wegen in Heino lijkt me zo omschreven dat het voor beide richtingen per locatie geldt. Door simpelweg alles bij elkaar op te tellen, tel je het aantal auto’s op het kruispunt dus dubbel. Graag wel zorgvuldig met de cijfers omgaan als je ze wil gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.