Welsum, Wesepe, Middel en Herxen op weg naar energieneutraal

REGIO – In het afgelopen jaar is in Wesepe, Welsum, Herxen en Middel hard gewerkt aan duurzame initiatieven om op den duur energieneutraal te worden. In werkgroepen zijn de kernen enthousiast aan de slag gegaan. Nu staan ze in de startblokken om de plannen te realiseren.

Op diverse manieren is aandacht besteed aan het thema duurzaamheid en dan met name energie. Van een pubquiz tot duurzaamheidsmarkt om de bewustwording te vergroten. En van gratis energiescans tot inventarisaties van daken die geschikt zijn voor zonnepanelen om daadwerkelijk maatregelen te treffen. Zo zijn er flinke stappen gezet in de kernen. “Ik vind het prachtig om te zien dat de werkgroepen zo enthousiast aan de slag zijn gegaan”, zegt wethouder Marcel Blind.

“Ze hebben veel creatieve ideeën en doen hun best om de hele kern erbij te betrekken. In gezamenlijke overleggen delen zij kennis met elkaar zodat ze ook van elkaars creativiteit kunnen profiteren. Om de kernen te ondersteunen bij het realiseren van de initiatieven, ontvangen zij een werkbudget. Ik kijk uit naar de eerste resultaten van de plannen.”

Samen profiteren van duurzame energie
De verwachting is dat de eerste resultaten van de inspanningen dit jaar zichtbaar worden. Zo is in Wesepe al een energiecoöperatie opgericht en is Welsum hier druk mee bezig. Met een energiecoöperatie kunnen zij namelijk gebruikmaken van de postcoderoosregeling bij een zonnecollectief. Met deze regeling krijgen leden van de coöperatie een (energie)belastingkorting op de energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Zo kunnen inwoners van de kernen op een financieel rendabele manier aan de slag met lokale duurzame energie. In beide dorpen is of wordt een inventarisatie gemaakt van de daken en/of velden die geschikt zijn voor zonnepanelen om daar later samen van te profiteren. Ook in Middel wordt gekeken naar de mogelijkheden om te profiteren van de postcoderoosregeling.

Een ander idee is om voorbeeldwoningen te maken waar inwoners inspiratie kunnen opdoen. In Herxen wil men bijvoorbeeld het buurthuis bij de verbouwing verduurzamen. In Wesepe wordt sportclub De Muggert verduurzaamd. De komende tijd staat er dus nog veel op stapel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.