‘We hebben elkaar nog maar één keer gezien’

.

Erik Neimeijer en Corné van Woerdekom met coronaproof concertprogramma in HOFtheater

RAALTE – De culturele sector heeft het niet gemakkelijk. Verlichting van coronamaatregelen of niet, nog steeds zijn liveshows problematisch. Want hoe vul je zo’n show betaalbaar in als je maar dertig bezoekers mag hebben en ook nog wat wilt verdienen? Het vraagt om enige creativiteit. Erik Neimeijer, gitarist/zanger van Bökkers en Corné van Woerdekom van de folkrockband Scrum hebben nu hun krachten gebundeld als duo. Vrijdag 26 en zaterdag 27 juni verzorgen ze vijf shows in het HOFtheater. De drie op zaterdag zijn al uitverkocht. “We hebben elkaar nog maar één keer gezien.”

Het is een spontaan idee. Enkele weken geleden tufte Neimeijer, die tegenwoordig ook bekendheid geniet als kunstschilder, met een schilderij naar Leiden. “Als ik een werk heb verkocht, kom ik het altijd zelf brengen”, vertelt hij. “In Leiden belde ik aan en deed Corné open. Ik kende hem niet. We raakten aan de klets en hij vertelde dat hij violist is van Scrum. Toevallig had ik een gitaar in mijn auto liggen en die heb ik toen maar opgehaald. We hebben vervolgens de hele middag samen liedjes gespeeld.”

Neimeijer kwam aan het denken en nam vervolgens contact op met Roswyde Burgman, directrice van het HOFtheater. “En zij was meteen enthousiast over mijn idee om samen met Corné drie optredens op één dag te doen. Door de coronamaatregelen zijn shows van bands niet rendabel. Er moet een bus mee, roadies, noem het allemaal maar op. Dan heb je minimaal een paar honderd man bierdrinkend publiek nodig, terwijl je er maar dertig in een zaal mag laten. Maar als duo kan het wel. En dan drie keer op een dag.”

Neimeijer en Van Woerdekom wisselden vervolgens lijstjes met favoriete nummers uit en eindigden met een set vol werk van Amerikaanse singer/songwriters als Paul Simon, Randy Newman, Willie Nelson, Bruce Springsteen, Tom Waits en Ray Charles. “We hebben ons programma ‘Love Hurts’ genoemd omdat de liedjes vaak over liefde gaan. Ik speel zelf piano en gitaar en zing, Corné speelt de viool. Die combinatie zorgt voor een mooi melancholisch geluid. Ja, het was echt korte klappen, maar daar houd ik van. Je moet tegenwoordig ook wel.”

Niet ver vooruit

Neimeijer sluit niet uit dat dit niet bij een eenmalig gebeuren blijft, maar zegt ook: “Corné heeft Scrum, ik Bökkers, die bands gaan voor. Niemand weet hoe het verder gaat, als alles snel weer normaal is, gaan we verder met de afscheidstournee van Bökkers. Dit is niet de tijd om ver vooruit te plannen.”

Neimeijer stelt dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk afgezegde datums van de laatste tour van Bökkers later in te halen, maar hoe en wanneer is nog niet duidelijk? “Er komt zeker een dikke vette afscheidstournee, allemaal weer samen op een dikke kluit, dat gaat zeker door.”

Gelukkig kan hij terugvallen op zijn werk als kunstschilder. Zijn schilderijen verkopen goed. “Sterker nog, ik verkoop op er op dit moment meer dan voor de coronacrisis. Daar ben ik ook blij mee. Ik exposeer op die dagen ook schilderijen in de foyer van het HOFtheater.” Begin dit jaar bracht hij zelfs nog een bezoek aan Miami om daar zijn werken te exposeren tijdens de Miami Art Week, een prestigieuze kunstbeurs. “Daar werd ik benader door een galeriehoudster. Zes van mijn werken hangen nu bij haar. Dat is geweldig!”

Het was aanvankelijk de bedoeling om het bij drie shows op zaterdag te houden. Die waren echter binnen no-time uitverkocht. Daarom zijn er twee concerten op vrijdag toegevoegd. Die beginnen om 19.00 en 22.00 uur. Kaarten à 18,50 euro, inclusief consumptie, zijn verkrijgbaar via staging2.hoftheater.nl. Alle RIVM-richtlijnen worden opgevolgd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.