Vroeger in Salland: Stoomzuivelfabriek De Hoop

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal staat Stoomzuivelfabriek De Hoop centraal.

Tekst: Tonny Nijboer

Vergeleken met andere zuivelfabrieken in Nederland werd de fabriek in Raalte betrekkelijk laat opgericht. Uiteindelijk werd in 1916 door de boeren in Raalte het besluit genomen de melk in een coöperatie te verwerken. Daarvoor maakten de boerinnen op de boerderij zelf de boter die daarna op de wekelijkse botermarkten in Zwolle en Raalte verkocht werd.

Nog voordat begonnen werd met de bouw van de fabriek, werd er al een directeur benoemd. Dat was de heer H.M.G. Tiel Groenestege. Hoewel het niet gewoon was, achtte men de benoeming wel verstandig. Op deze manier kon hij tijdens de bouw de leiding in handen nemen, zowel ten aanzien van de organisatie als de installatie van materialen. Elke dag ging Tiel Groenestege op pad, met het ledenregister onder de arm, om nieuwe leden te werven. De bouw stagneerde behoorlijk door gebrek aan materiaal, vooral cement was erg schaars.

Men dient te bedenken dat er gebouwd werd in de periode van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Melkbussen werden besteld, maar konden niet geleverd worden. Alles kwam toch nog betrekkelijk op tijd klaar. In de zomer van 1917 kon de eerste melk in ontvangst worden genomen. In de jaren daarna ging het de fabriek goed. Het beleid werd flink ontwikkeld en in 1926 volgde Ir. Chr. De Wit directeur Tiel Groenesteege op. Onder de leiding van De Wit werd er ondanks de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog gemoderniseerd en uitgebreid.

Directeur De Wit maakte in 1972 plaats voor Ir. I.A.M. v.d. Meer. De zo vertrouwde melkbussen verdwenen en maakten plaats voor melktanks. In 1986 werden er nog plannen gemaakt om een groot deel van de productie naar Brazilië te exporteren, maar melkgigant Coberco verscheen ten tonele. Uiteindelijk werd de fabriek in 1992 gesloten en hield op te bestaan. Raalte was daarmee weer een stuk historie armer.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.