Home / Sallandcentraal / Voorplein gemeentehuis Dalfsen na herstel voor iedereen toegankelijk

Voorplein gemeentehuis Dalfsen na herstel voor iedereen toegankelijk

DALFSEN – Tijdens de raadsvergadering van 25 mei heeft de raad besloten om het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen te herstellen. De huidige gebreken, waaronder de steile hellingbaan, beschadigde tegels en trappartijen en defecte lift, vragen om ingrepen. Het gemeentehuis moet toegankelijk zijn voor alle inwoners. Dat wordt met dit plan gerealiseerd. Tevens worden twee andere opgaves, fietsparkeren voor onder meer bezoekers van het Waterfront en een klimaatbestendige en groene omgeving, daarin meegenomen.

Over het voorplein is al meerdere malen gesproken: zowel met de raad als direct betrokken partijen, waaronder Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen. Er moest aan het begin van het traject inzichtelijk gemaakt worden aan welke norm de toegang moet voldoen en welke kosten het herstellen van de huidige beschadigingen en aanvullende maatregelen met zich meebrengen. In verschillende scenario’s zijn de mogelijkheden uitgewerkt. Deze zijn allemaal in het opiniërende voorstel op 20 april 2020 aan de raad voorgelegd. Hiermee heeft de raad inzicht gekregen in diverse opties met daarbij de financiële onderbouwing waarmee het voorplein aangepakt kan worden. Hierin werd ook duidelijk dat de aanpak van het voorplein hoe dan ook gepaard gaat met hoge kosten, ook als alleen groot onderhoud uitgevoerd zou worden. In deze raadsvergadering is een discussie gevoerd over de verschillende opties. Aansluitend heeft de raad haar voorkeur uitgesproken voor optie 4: ‘gehele plein met geringe helling’.
Wethouder Schuurman: “In deze onzekere tijd rond het coronavirus is het vragen om een besluit over het voorstel voor het voorplein dubbel. Waar we enerzijds praten over bezuinigingen, moet er ook gesproken worden over plannen die een investering vragen. In de huidige staat kunnen we de toegankelijkheid en veiligheid niet garanderen aan onze bezoekers. Het is noodzakelijk om de herstelwerkzaamheden te gaan opstarten. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken naar een toekomstbestendige keuze. Enkel herstellen is voor de korte termijn de goedkoopste oplossing, maar vraagt op de lange termijn om nieuwe aanpassingen om aan de geldende toegankelijkheidsnorm te kunnen voldoen. Ik ben blij dat de raad haar voorkeur heeft uitgesproken om het gehele plein aan te pakken met een geringe helling. Met deze optie maken wij niet alleen het gemeentehuis voor iedereen toegankelijker, maar dragen wij ook een steentje bij aan een inclusieve samenleving, aan het klimaat en het fietsparkeren aan de rand van het Waterfront.”

Na de zomerperiode start het aanbestedingstraject en worden lokale en regionale aannemers gevraagd om hun voorstel in te dienen. Wethouder Schuurman: “In deze tijden van economische krimp is het belangrijk om werkgelegenheid te stimuleren met projecten zoals deze.”

Zie verder: www.dalfsen.nl/voorplein.

Lees ook

Ingezonden: ‘Ik wens ook degenen die mij gekwetst hebben liefde toe’

Het Centrum voor Levensvragen Salland gaat in gesprek met mensen die worstelen met levensvragen, die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.