Verbouwing Bongerd Welsum 138.000 euro duurder dan gepland

WELSUM – De verbouwing van dorpshuis De Bongerd in Welsum valt 138.000 euro duurder uit dan gepland. Dat concludeert de gemeente Olst-Wijhe op basis van de aanbesteding. Stichting De Mare, het bestuur van dorpshuis De Bongerd en de gemeente Olst-Wijhe hebben daarom een voorstel afgestemd waardoor op korte termijn toch kan worden gestart met de verbouwing.

De gemeente neemt daarbij 72.500 euro voor haar rekening, het bestuur van het dorpshuis 37.500 euro en De Mare de rest. De beschikbare middelen voor de verduurzaming van de ‘gebouwschil’ moeten nu met name worden ingezet voor de ruimte voor openbare basisschool Dijkzicht. De rente die de gemeente eerder jaarlijks kwijt was voor de Elshofschool (die is verkocht) moet als extra dekking worden ingezet, waardoor een extra investeringsbedrag van 72.500 euro vrij komt. Daarnaast wordt het bestuur van dorpshuis de Bongerd jaarlijks voor 2.000 euro gekort op de onderhoudsmiddelen. Dat levert omgerekend een extra investeringsbedrag van 37.500 euro op.

De Bongerd krijgt zo meteen een sociaalculturele functie en ruimte voor sport, beweging, onderwijs, de brandweerkazerne en de bieb. “Een uniek concept”, zo stelt een woordvoerster van de gemeente. “Zonder veel uitbreiding van meters kan dit multiculturele gebouw beter worden benut. Hierdoor blijft de school voor Welsum behouden en komt de leegkomende school beschikbaar voor het project Welzorgsum. Een enorme kwaliteitsverbetering van de voorzieningen in Welsum. Dat rechtvaardigt deze investering.”

De gemeente stelt dat de hogere kosten (ten opzichte van de raming) te verklaren zijn door de leeftijd van het gebouw (40 jaar). “Op voorhand is goed onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van het gebouw, de installaties en dergelijke en de tekortkomingen”, zo stelt de gemeente. “Dat alles kan gelijk met de verbouw worden aangepakt. Het gebouw is van de gemeente, dus wij zijn ook verantwoordelijk voor groot en klein onderhoud. En er worden duurzaamheidsmaatregelen genomen. Het voelt hetzelfde als dat je je huis gaat verbouwen en verduurzamen, de kosten vallen altijd tegen. We vinden dat we goede redenen hebben er aan mee te werken vanwege de enorme kwaliteitsverbetering van de voorzieningen in Welsum.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.