SallandWonen sluit 2019 af met positief resultaat van 1,9 miljoen euro

Zorgen over ‘hoge belastingheffingen’; winst met name te danken aan stijging woningprijzen

RAALTE – SallandWonen heeft 2019 afgesloten met een positief resultaat van 1,9 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2019 dat vorige week werd gepresenteerd. In 2018 boekte de woningcorporatie nog een positief resultaat van 4,9 miljoen. De daling heeft volgens SallandWonen alles te maken met de extra kosten die vorig jaar zijn gemaakt aangaande onderhoud en belastingheffingen. “Wij betalen naast verhuurderheffing inmiddels ook vennootschapsbelasting. In 2019 liep dat voor SallandWonen op tot 9,2 miljoen euro, 24 procent van onze huurinkomsten”, zo stelt SallandWonen in een persbericht.

Foto: Vorig jaar werd er hard gewerkt aan (onder andere) de Werfhorst (archief)

De woningcorporatie maakt zich zorgen over deze ‘extreem hoge belastingheffingen’. “Daardoor kunnen veel van onze middelen niet worden besteed aan de volkshuisvesting in Salland.” Dat er toch nog een positief resultaat werd behaald, ligt volgens SallandWonen met name aan de stijging van het eigen vermogen. En dat heeft weer alles te maken met de stijgende prijzen op de woningmarkt, waardoor de taxaties van het woningpakket hoger uitvallen. “Wij realiseren dit vermogen echter alleen op papier en kunnen dit vermogen niet besteden omdat het, zoals dat heet ‘in de stenen zit’.”

Ook gaat het jaarverslag in op de plannen voor dit jaar. “Door de coronacrisis verlopen diverse werkzaamheden wat trager, maar veel gaat door. Wij zijn er trots op dat onze dienstverlening voor een groot deel kan worden voortgezet. Zo hebben we in 2020 al weer negentien nieuwbouwwoningen opgeleverd in de nieuwbouwwijken van Broekland, Wijhe en Olst en wordt er hard gebouwd aan andere projecten in Raalte (Hartkamplocatie en Salland II), Heino (Haarstraat) en Olst-Wijhe (Wijhes museum). Het groot onderhoud Westdorp gaat in aangepaste vorm verder en de onderzoeken voor nieuwe projecten in De Maten in Raalte en Broekslag in Wijhe zijn in volle gang. De plaatsing van zonnepanelen en het verbeteren van onze (aangepaste) dienstverlening gaan onverminderd door ook in deze nare, rare onvoorspelbare tijd.”

SallandWonen stelt zich zorgen te maken over de impact van de coronacrisis op de huurders, zowel zakelijk als privé. “Wij staan die huurders die in de problemen komen met raad en daad terzijde.”

Huurprijzen

SallandWonen volgt dit jaar het sociaal huurakkoord en hanteert daarbij ruimere inkomenseisen om in aanmerking te komen voor huurbevriezing dan de grenzen die in het akkoord staan. “Verder hebben we besloten de huurverhoging voor 2020 in plaats van op 1 juli 2020 op 1 oktober 2020 in te laten gaan in verband met de coronacrisis.” De afgelopen jaren zijn de huren volgens SallandWonen gemiddeld met inflatie verhoogd. Vorig jaar (dus) met 1,6 procent. Aanvullend hebben huurders de mogelijkheid gekregen om vooruitlopend op de invoering van het Sociaal Huurakkoord al huurbevriezing aan te vragen.

“Als woningen een beter energielabel hebben, gaan de woonlasten omlaag. Daarom investeren wij ook fors in duurzaamheid. Vorig jaar 1,9 miljoen euro, ten opzichte van 1,3 miljoen in 2018, wat heeft geresulteerd in een verbetering van de energie index van al onze woningen met 0,3 punt. Via grootschalig onderhoud zijn 49 woningen in de gemeente Olst-Wijhe en Raalte grondig opgeknapt en verbeterd naar een energie-index van gemiddeld 1,2 (label A). Er zijn in het verslagjaar 249 woningen voorzien van zonnepanelen. Hierdoor zijn nu ruim 1.650 woningen voorzien van zonnepanelen. Onze woningen hebben bijna een gemiddeld label B qua energieverbruik.”

Het jaarverslag 2019 is te vinden op staging2.sallandwonen.nl.

Tevredenheid gestegen

Volgens SallandWonen is de tevredenheid van de huurders fors gestegen: van een 7,4 in 2018 naar een 7,9 in 2019. Dat komt mede door de directere manier van meten, zo stelt SallandWonen. Zo weet de woningcorporatie sneller wanneer huurders niet tevreden zijn over bijvoorbeeld het afhandelen van een reparatieverzoek of de werkzaamheden bij ingrijpend groot onderhoud. “We bellen die huurders op en horen de klachten aan en vragen ook aan de huurders wat er volgens hen beter had gekund”, zegt Judith Schutte, manager Wonen bij SallandWonen. “Met die kennis wordt ook wat gedaan. En dat leidt dan weer tot betere dienstverlening.” SallandWonen ziet overigens dat het nog steeds beter kan. “We blijven werken aan een verdere verbetering van onze dienstverlening. Het gaat nu al goed, maar het kan altijd beter.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.