PvdA wil drinkwaterbelasting eerlijker maken

REGIO – “Op dit moment betalen gewone huishoudens drinkwaterbelasting, terwijl grootgebruikers grotendeels vrijgesteld zijn. Dat is oneerlijk en onwenselijk”, laat de PvdA-Statenfractie weten. De sociaaldemocraraten willen dat de provincie in overleg gaat met de minister van Infrastructuur en Waterstaat om een betere verdeling van de drinkwaterbelasting te regelen.

Voor het derde jaar op rij krijgen Nederland en Overijssel te maken met een droge zomer. Door droogte en hitte dreigt een gebrek aan drinkwater. Eind mei al deed waterbedrijf Vitens een dringende oproep om niet te sproeien en geen zwembadjes te vullen, omdat in delen van Overijssel 46 tot 70 procent meer drinkwater gebruikt werd.

Vitens had moeite om aan de vraag te voldoen. Een tekort lag op de loer. “Op z’n minst moeten we belasting heffen op élke kuub gebruikt water,” vindt Van der Hoorn. “Maar misschien moeten we wel naar een progressief prijsmechanisme: hoe meer water je gebruikt, hoe meer je betaalt. Dat zou grootverbruikers aanmoedigen om écht zuiniger om te gaan met water. Er dreigen tekorten, dus het is zaak dat de provincie en het Rijk snel werk maken van een betere en eerlijkere verdeling van de waterbelastingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.