Provincie wil 98,4 miljoen euro lenen aan Enexis voor verbetering energienetwerk

ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel willen netbeheerder Enexis 98,4 miljoen euro lenen om het energienetwerk uit te breiden en te verbeteren. De aanpassingen zijn nodig voor de energietransitie, de overgang van fossiele energie naar duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. Enexis heeft zijn aandeelhouders – provincies en gemeenten – gevraagd om een lening te verstrekken.

Gedeputeerde Staten willen hier aan meewerken en vragen aan Provinciale Staten of zij wensen en bedenkingen hebben bij de lening. Daarna nemen ze een definitief besluit. De ingrepen bestaan uit verzwaring en uitbreiding van het bestaande elektriciteitsnet. Op die manier kunnen in de komende jaren knelpunten als gevolg van (te) weinig capaciteit op het netwerk worden opgelost. Deze knelpunten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de aanleg van wind- en zonneparken (mede in het kader van de RES’en), maar ook door het veranderende gedrag van klanten die bijvoorbeeld zelf energie opwekken en hun elektrische auto laden.
De verwachting is dat Enexis de komende tien jaar 1,9 miljard euro extra moet investeren in het energienet. Om de benodigde investeringen te kunnen financieren, moet Enexis geld lenen op de kapitaalmarkt.

“Kredietbeoordelaars zoals S&P en Moody’s beschouwen Enexis als een zeer betrouwbare partij en geven het daarom een goede rating”, zo stelt de provincie in een persbericht.

“Hoe hoger de verhouding van eigen vermogen ten opzichte van schuld, hoe beter het risicoprofiel dat Enexis krijgt toegekend door kredietbeoordelaars. De lening die de aandeelhouders verstrekken, is zo vormgegeven dat Enexis meer kan lenen op de kapitaalmarkt, zonder dat haar risicoprofiel wordt aangetast en Enexis daardoor meer rente moet gaan betalen over de leningen die ze afsluit.” Gedeputeerde Van Hijum: “Daarmee voorkomen we dat Enexis hogere kosten moet doorberekenen aan haar klanten, waardoor zij duurder uit zijn. Op deze manier drukken we de maatschappelijke kosten voor de energietransitie.”

Enexis heeft haar vijf provinciale en 86 gemeentelijke aandeelhouders gevraagd voor een totaal van 500 miljoen euro aan leningen te verstrekken. De provincie Overijssel is voor 19,7 procent eigenaar van Enexis, en neemt een evenredig deel voor haar rekening. Eerder gaven de provincies Noord-Brabant (154 miljoen), Groningen (33 miljoen), Drenthe (11,9 miljoen) en Limburg (80,7 miljoen) al aan dat zij geld aan Enexis willen lenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.