Provincie investeert 1,6 miljoen extra in culturele sector Overijssel

ZWOLLE – De provincie Overijssel investeert in verband met de coronacrisis 1,6 miljoen euro extra in de culturele sector. Dit bedrag komt bovenop het geld dat het Rijk beschikbaar stelt. De investering is bestemd voor culturele instellingen die worden aangemerkt als de ruggengraat van de Overijsselse cultuur, de zogenoemde vitale regionale infrastructuur.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een noodpakket van 300 miljoen euro samengesteld. Zij verleent extra subsidie aan instellingen die vallen onder de culturele basisinfrastructuur (BIS) 2017-2020 van Nederland. Daarnaast heeft zij 48,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een lijst van cruciale culturele instellingen in de regio. Deze steun is onder voorbehoud van cofinanciering door de regio en een zorgvuldigheidstoets door het Rijk. De provincie is van plan om deze rijksmaatregel samen met de betrokken gemeenten te cofinancieren (50 procent Rijk, 25 procent gemeenten en 25 procent provincie) tot een maximumbedrag van 1,6 miljoen euro, op een totaal dus van 6,4 miljoen euro.
Gedeputeerde Roy de Witte: “Uit de eerste inventarisatie onder onze cultuurinstellingen blijkt dat de financiële harde klappen naar verwachting de komende maanden nog gaan volgen. Er is immers nog lang geen sprake van een normale omzet.”

Taskforce

Naast de extra financiële steun is er op initiatief van de culturele sector en in samenwerking met de provincie ook een Taskforce Cultuur samengesteld, met daarin tien afgevaardigden uit verschillende kunst- en cultuurdisciplines. Samen met de provincie denken de leden van deze Taskforce mee over wat er op korte en lange termijn nodig is om de culturele sector weerbaar te maken. Tot slot ligt ook het nieuwe cultuurbeleid (2021-2024) ter besluitvorming bij Provinciale Staten. Dit beleid is mede gericht op herstel en vernieuwing. Voor dit nieuwe cultuurbeleid is voor de komende vier jaar 19 miljoen per jaar uitgetrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.