Overijssel: ‘Volle kracht voor economische herstel’

ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen voor om een Stimuleringsfonds van 15 miljoen euro in te stellen om de negatieve effecten van de coronacrisis te bestrijden. Daarnaast wil het provinciebestuur nog eens 8 miljoen uittrekken om te werken aan oplossingen voor de stikstofproblematiek. Dat staat allemaal in de nieuwe perspectiefnota van Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Eddy van Hijum van Financiën: “We zijn een jaar geleden vol energie aan de slag gegaan met een nieuw coalitieakkoord, niet wetende in welke situatie we een jaar later zouden zitten. Het is nu zaak om als overheid volle kracht te gaan voor economisch herstel. Dat betekent dat we aangekondigde investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, economie, energietransitie, vrijetijdseconomie, binnensteden en de inrichting van het landelijke gebied, waar nodig aangepast, voortzetten, en dat we een extra impuls geven met een stimuleringsfonds.”
De precieze omvang en impact van de coronacrisis is op dit moment moeilijk in te schatten. De besmettingsgolf lijkt medisch vooralsnog onder controle te zijn, economisch staat de wereld pas aan het begin van de crisis. “Duidelijk is dat verschillende sectoren hard worden getroffen”, zo stelt de provincie in een persbericht. “Ook de werkloosheidscijfers laten een forse stijging zien.”
De rijksoverheid heeft onlangs het pakket noodmaatregelen voor ondernemers met drie maanden verlengd tot 1 september. Gedeputeerde Staten willen nog voor de zomer een plan van aanpak maken, voor de besteding van de 15 miljoen euro in het stimuleringsfonds aan aanvullende herstelmaatregelen.

Stikstof

De andere grote opgave van dit moment is het stikstofvraagstuk. Doel is om samen met inwoners, agrariërs, industrie, vervoer en andere belangrijke spelers tot regionale afspraken te komen hoe neerslag van stikstof kan worden voorkomen. Voor 2021 en 2022 wordt 8 miljoen euro uitgetrokken om te werken aan goede oplossingen. Naast deze twee ontwikkelingen zijn er investeringen op allerlei andere beleidsterreinen, zoals grondwaterbescherming, aanpak invasieve exoten, financiering van de economische loketten en uitvoeringsorganisaties, energie, natuurbeheer, weidevogels en toekomstgerichte erven.

Op 17 juni (commissies) en 1 juli wordt de nota besproken in Provinciale Staten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.