Opinie: ‘Als raadslid lijk je het nooit goed te doen’

Als je raadslid bent, dan hoor je van alle kanten reacties: hoe het beter kan, wat anders moet of waarom er niet iets verandert. Begrijp me niet verkeerd, dat helpt echt. Ik ben blij als buren, vrienden of inwoners mij vertellen wat zij vinden van beslissingen die de gemeenteraad kan of moet nemen. Dat maakt het beeld, dat ik zelf heb, scherper. Hierdoor kan ik ook nog beter een onderwerp van meerdere kanten bekijken. En uiteindelijk met mijn fractie en de andere fracties in de gemeenteraad tot een besluit komen.

Door: Ron de Wit (Gemeenteraadslid Olst-Wijhe) 

Ik heb daarom in principe groot respect voor iedereen die, net als de raadsleden, flink wat documenten lezen en dan een oordeel hebben. Het kost veel tijd en vaak moet je je ook nog inlezen op een onderwerp dat niet direct iets is waar je voor hebt doorgeleerd. Als inwoner heb je veelal een andere kijk dan als raadslid. Wat helemaal niet verkeerd is natuurlijk en zelfs begrijpelijk. Je wilt, als inwoner, het beste voor jou en jouw buurt, kern of dorp. Als raadslid kijk je meer naar het algemeen belang. Met andere woorden; je weegt alles af en besluit, samen met de andere raadsleden, voor en namens alle inwoners van onze gemeente.

Ook na een besluit ontvang ik wel reacties. Men vraagt hoe wij, als raad, die keuze hebben kunnen maken. Of er wordt naar achtergronden gevraagd. Het is niet alleen negatief, ik ontvang ook positieve berichten. Dat men blij is met de beslissing van de raad. Uiteindelijk ben ik blij met alle reacties. Dat betekent dat wat de raad doet echt effect heeft op onze mooie gemeente en haar inwoners.

Waar ik persoonlijk moeite mee heb, is dat er soms inwoners zijn die hun gelijk willen halen. Iedere inwoner mag procedures aanspannen, dat wil ik niemand ontnemen. Maar ik hoop altijd dat dit alleen wordt ingezet als dat echt noodzakelijk is. Nu hoor ik u denken: maar die inwoners vinden dat het noodzakelijk is, anders doen ze het niet. Dat heb ik daar vrede mee. Ik ga niemand in de weg staan.

Maar doe dat dan wel fair. Doe dat zelf, zonder anderen erin mee te slepen. Zonder de pers te gebruiken/misbruiken, zonder verkeerde of onvolledige informatie, zonder denigrerende opmerkingen en met oprechte argumenten. Maar laten we ook vooral luisteren naar elkaar en misschien zelfs in gesprek blijven. Voor de goede orde: ik reageer op het steeds maar noemen van een zuidelijke rondweg om Olst als oplossing van de verkeersproblematiek in Olst.

De gang van zaken tot dusver: in 2016 wilde het college een noordelijke rondweg om Olst. Na verweer van inwoners en een bijeenkomst met inwoners is er opnieuw uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkeersbewegingen in Olst. Eind 2017 is de structuurvisie vastgesteld, met daarin de opzet om het verkeer in Olst te gaan scheiden en spreiden. In november 2018 heeft de gemeenteraad besloten dat er uitvoering kon worden gegeven aan dit scheiden en spreiden principe.

Nu, bijna anderhalf jaar later, zijn we zover dat we echt stappen kunnen gaan maken om iets, dat al ver in de vorige eeuw speelde, eindelijk aan te pakken. Dat heeft de gemeenteraad in haar raadsakkoord beloofd en daar ga ik voor!

Ron de Wit
Gemeenteraadslid gemeente Olst-Wijhe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.