VIDEO | Nieuw wereldrecord voor Leon Walraven

RAALTE – Leon Walraven uit Raalte heeft vorige week het wereldrecord Rabona op zijn naam gezet. Daarbij is het de bedoeling om vanaf de penaltystip de bal zo vaak mogelijk vanachter het standbeen op de lat te schieten. Walraven maakte er acht in een minuut; één meer dan de Australiër Jed Hockin die het vorige record in 2017 vestigde.

Hoe bijzonder het record is, bleek vorige week woensdag tijdens de RTL-talkshow Beau. Daarin werd kort aandacht geschonken aan de recordpoging. Gast Memphis Depay zag een beeldcompilatie en begon te lachen. “Heerlijk. Dat kan niemand van het Nederlands Elftal hem nadoen.”

Walraven had al vijf wereldrecords op zijn naam staan: de hoogste dartscore in een minuut (608), de meeste dribbels in een minuut (708), en drie op het gebied van freestyle voetbal (twee keer in het snelhooghouden en een met ‘alternating crossovers’). Hij verbrak al meerdere keren zijn eigen records. “Inmiddels kan ik op basis van mijn progressie binnen een korte tijd aardig goed inschatten hoeveel tijd ik nodig ben om op het gewenste niveau te komen.” Dat gold dus ook voor het wereldrecord Rabona. Hij besteedde er naar eigen zeggen vijftien trainingsuren aan.

“Je ziet topvoetballers af en toe ook schieten met deze techniek. Maradonna deed het soms ook in een wedstrijd. Echt geweldig om te zien. Het wordt zelden gedaan omdat het risico groot is dat de bal verkeerd belandt, de belangen zijn heel groot. Ik ben blij dat het is gelukt, al ging het iets moeizamer dan verwacht. Ik had gehoopt op tien. Maar goed, je kan niet alles hebben. Waar ik wel heel blij mee ben, is dat het zes keer achter elkaar is gelukt. Dat was zelfs in de training nog niet gelukt. Bij één poging had ik er na 33 seconden al acht, maar ik kreeg daarna de ballen niet meer goed omhoog. Er komt toch best wat druk te staan op je spieren en deze worden ook moe, zeker gezien het feit dat het zware ballen zijn. ”

De poging zelf moest aan enkele voorwaarden voldoen. “De ballen moesten ‘FIFA approved’ zijn, met logo. En er moest assistentie geregeld zijn voor het klaarleggen van de ballen. SV Raalte heeft twee jonge jongens kunnen regelen, Davi en Meysan Oude Lohuis die samen de geoliede machine vormden die we nodig hadden.”

Walravens laatste recordpoging moet nog wel officieel worden goedgekeurd door Guinness World Records. Of er nog meer recordpogingen komen? Walraven stelt dat hij enkele aanvragen heeft uitstaan bij Guinness, waarbij een van de records op naam staat van de wereldberoemde Harlem Globetrotters. Dat zijn (show)basketballers. Maar verder houdt hij het vaag. “We gaan zien of dat lukt… In ieder geval weer een leuke uitdaging!”

https://staging2.youtube.com/watch?v=3p_r3x8B7MY

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.