Natuurbericht: Vanaf de bult

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week zat Sjaak op een natuurgebiedje van vijf bij vijf meter.

Hup maar, met de beach bike door het weiland. ’t Is pas gemaaid, moet kunnen. Op het buizerdnest  in het populierenbos is niets meer te zien. Wel bedelende jongen in de omgeving. Ik hoor er twee.

Kijk, en daar gaat een wespendief! Mooi, hij gaat in die hoge berk zitten. Afstand, pak ‘m beet zo’n vierhonderd meter. Het regent niet meer. Laat ik maar op die afvalhoop gaan zitten wachten. Misschien leidt ie me wel naar een nest. Hier bovenop de bult, gemaakt van afgedankte hooibaaltjes en afgemaaid riet, is het prima zitten. En het zonnetje breekt ook nog eens door. Perfect zo.

Ik zit gewoon tussen de langgerekte graslanden en zomaar bovenop een natuurgebiedje van vijf bij vijf meter. Insecten, echte koekoeksbloemen, verschillende grassen en kruiden, pitrussen, distels, en een heleboel rupsjes op een kluitje. Ze knabbelen met z’n allen van de brandnetelblaadjes. Het zijn de rupsjes van de kleine vos. Voorzichtig, want zonder deze rupsjes ook geen fladderende vlinderende juweeltjes in onze tuinen.

Ook ben ik ben hier in het jaaggebied van de zwaluwen die gevaarlijk laag over het gras scheren. En daar een paar reigers en ginder ook samenscholende jonge spreeuwen. Samen foerageren in het gras en samen rare kapriolen maken in de lucht. Snel én snel synchroon. Knap hoor.

Ik zit al een paar uur te wachten op activiteit van de wespendief maar nu moet ik weg. Er probeert een teek onder mijn horloge te kruipen. Das nummer drie al deze week. Ik trap ‘m an. Snel nog even langs de buizerd op het hoge nest. Even inzoomen op de rand. Niets te zien. Maar dan!!! Dan vliegt moeders door het beeld en springt op het nest! Twee jongen veren op en hebben ruzie om de verse prooi. Mooi! Dit maak je niet vaak mee! Niet echt duidelijk, maar het staat erop. Mijn dag is weer helemaal goed…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.