Natuurbericht: Met een frisse blik

Dolf Lozeman

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Ook op deze mooie lentedag bruist het weer van nieuw leven. Mooi om mee te maken, al gaat het niet allemaal van een leien dakje.

 Vandaag maar vroeg op pad. Het word een lange dag om al die roofvogelhorsten te controleren. Mijn oude beach bike met de brede bandjes gaat mee, wel zo handig, het inventarisatiegebied is groot. De natuur wacht op een frisse blik, maar ik gok erop Ik neem zo min mogelijk bagage mee en dus ook een nat pak op de koop toe.

Konijntjes, Turkse tortels, kauwtjes en houtduiven houden het grasveld rondom de kerk bezet en langs het kanaal is het een vrolijke toestand met al die watervogels onder en zangvogels in de rietkraag. Kijk, het zal toch niet? Is dat een torenvalknest boven in die YC mast op de kanaaldijk? Toch maar in de gaten houden.

Alarm van buizerds boven het nestbos. Dit nest heeft nog kleine jongen. Het volgende ook, ik denk een week oud. Een ouder is aan het jagen bij het roggeperceel. De mais en rogge doen het hier beter dan in de meeste gebieden. De mooie glooiende hoge enkeerdgronden houden lang vocht vast en zijn niet direct afhankelijk van regen- of grondwater.

Hey, das mooi. Deze sperwer heeft net jongen. Mijn eerste waarneming dit jaar. Ook de havik is net de jongen aan het voeren. Kijk en daar hebben we een jongedame met een grote stok. Ze staat stil langs het snelstromend beekje en heeft een viertal ijsvogeltjes gezien!!! Inderdaad! Geweldig mooi! Maar deze natuurliefhebber moet nog een eind wandelen en gaat weer verder. Nou Agnes, als je dit leest, bedankt voor je tip en het was even hartstikke gezellig. Maar ik heb geen foto’s kunnen maken. De hele familie ijsvogel is uit elkaar gedreven. Drie jongelui en twee honden, eentje door het water ploegend, kwamen me tegemoet. Er was geen houden aan. De jongen vlogen alle kanten uit. En ja, dat wou ik nog zeggen, die stok kan gewoon weg hoor. Wanneer je rustig wandelt is er geen buizerd die jou aanvalt hoor. Never, nooit niet.

Maar gelukkig maakte mijn laatste waarneming de dag toch nog goed. Na lang zoeken vond ik toch nog een bijna onvindbaar buizerdhorst. Mooi ingepakt tussen de klimop van een grote populier. Mooi man! En toen begon het te regenen, hard te regenen. Eindelijk! Maar wel nat, nat, nat…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.