Natuurbericht: ‘A thing of beauty is a joy forever’

Sjaak Bruggeman

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vanmorgen vroeg liep Sjaak onverwacht tegen een bijzonder inventarisatie moment op.

 Juni is een gevaarlijke maand voor de jonge roofvogels. Wanneer na dagen met extreme hitte de eerste donderkoppen klaargemaakt worden kun je er donder op zeggen dat er slachtoffers onder de bijna vliegvlugge pullen vallen. Bij zo’n onweersschoer kan één windstoot genoeg zijn om de hele kinderschaar over de nestrand te kieperen. Ik heb de gevolgen meermaals gezien.

Maar goed, eerst maar eens kijken hoe het vandaag in het veld is. Het weer is goed en langzaam toer ik in alle vroegte het dorp uit. Wie weet zie ik jonge reeën of vosjes. Ze wagen zich al aan de bosrand en zien nog geen gevaar. Wat gaat daarginder? Oh, het is een boomvalk! Waar zit het nieuwe nest? Niet in de lange rij populieren dit jaar. Gewoon geduld hebben en wachten op een voedselvlucht naar het nieuwe nest.

Hó, stop, stopp!! Wat vliegt daar dan op? Het is een wespendief! Dat is nou mooi! Dat is nou mijn ding! Wat geweldig! Het is alweer zestien jaar geleden dat ik zo dicht bij mijn favoriete vogel was. Dit is mijn kans. Wacht! Ja, hij staat erop!

Kijk, daar vanaf de grond. Daar vloog ie weg. Och, kijk. Het mooie beest was bezig met het uitgraven van wespenbroed. Het stikt er van de wespen. Allemaal met een zwart ankertje op de kop, het zijn dus gewone wespen. Maar het hadden ook larven en poppen van hommels, bijen of zelfs hoornaars kunnen zijn.

En waarom is deze waarneming voor mij nu zo speciaal? Gewoon omdat een wespendief in Nederland een bijzonder mooie, zeldzaam en heimelijk levende roofvogel is. Het opsporen van broedgevallen is daarom een tijdrovende en haast zinloze klus. En juist dát is voor mij dé uitdaging.

De helft van zijn leven brengt deze trekvogel door in Afrika en alleen van mei tot en met augustus is deze op een buizerd lijkende vogel hier te vinden. Met het heldergele (vrouwtje) of oranje (mannetje) oog, de geschubde kopveren tegen wespensteken, de stevige graafpoten, de spleetvormige neusgaten om het zand tegen te houden, zijn smalle snavel voor de wespenlarven, de vlinderende baltsvlucht, zijn bijzondere voedselkeuze en ook zijn heimelijke leefwijze is elke waarneming van zo’n zeldzame wespendief voor mij altijd weer een uniek hoogtepunt. Alles aan de wespendief is mooi, bijna krankzinnig mooi zelfs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.