Meer mogelijkheden voor permanente bewoning recreatieparken in Overijssel

ZWOLLE – Provinciale Staten willen minder vitale vakantieparken meer toekomstperspectief bieden. Met nieuw beleid, dat afgelopen week is vastgesteld, moeten gemeenten meer vrijheid krijgen om maatwerk te leveren. In eerste instantie betekent dit meer mogelijkheden om parken te revitaliseren, maar als recreatie niet langer reëel is, is permanente bewoning ook een optie.

Wanneer duidelijk is dat een goed toekomstperspectief voor een recreatiepark onhaalbaar is, behoren transformatie tot een officiële woonwijk, sanering van het park en/of omzetting naar natuur tot de mogelijkheden. Ook kunnen gemeenten tijdelijk andere functies toestaan (bijvoorbeeld een rol voor doelgroepen die tijdelijke huisvesting zoeken). Ook komen er mogelijkheden om ‘solitair’ gelegen recreatiewoningen, waar permanente bewoning al langere tijd wordt gedoogd, een permanente woonbestemming te geven. “Mooi dat ons nieuwe beleid meer mogelijkheden biedt voor het benodigde maatwerk door gemeenten”, aldus gedeputeerde Boerman.

Volgens gedeputeerde Monique van Haaf is er sprake van een win-win situatie: “Het toestaan van andere functies aan recreatiewoningen biedt toekomstperspectief aan parken die het momenteel zwaar hebben en gaat tegelijkertijd de krapte op de woningmarkt tegen. Gemeenten hebben zo meer de vrije hand om vraag en aanbod binnen zowel de recreatieve sector als de woningmarkt op elkaar af te stemmen.”

Gedeputeerde Staten komen na het zomerreces 2020 met een investeringsvoorstel voor een provincie-dekkende aanpak van minder vitale vakantieparken. De voorzitter van de stuurgroep Vitale Vakantieparken Vechtdal, burgemeester van Ommen Hans Vroomen, is hiervoor aangesteld als kwartiermaker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.