Lauk: Boa

Nu het gewone leven weer een beetje op gang komt, lijkt het soms of de boa (de buitengewoon opsporingsambtenaar, al heb ik ook wel eens ‘beboeten of adviseren’ gedacht) onmisbaar is om het terugkerende horeca- en terrasbezoek in de gaten te houden. Ergens zou je verwachten dat de politie zelf daarvoor tijd genoeg zou hebben. Tenslotte is er al maanden geen uitgaansgeweld, net als risicowedstrijden in het betaald voetbal en is het aantal inbraken fors gedaald.

Toch gaat de aandacht vooral uit naar boa’s die in het westen van ons land te maken krijgen met agressieve relschoppers. Een knuppel en pepperspray hebben ze nodig, zo is hun eis. Als ik de filmpjes op sociale media bekijk waarin deze nijvere boa’s aangevallen worden, dan denk ik dat een peloton ME op dat moment beter was geweest.

Ik heb deze opmars van de boa’s wat gemist. Er was destijds een boa berucht in de tijd dat Raalte betaald parkeren had, maar die werd gewoon de parkeerwacht met snor en brommertje genoemd. En een jaar geleden zag ik vanaf de terrassen in het Raalter centrum hoe fietsende dorpsgenoten op de bon geslingerd werden. Jongens en meisjes met kekke uniformen met ‘Handhaving’ schreef ik toen. Dat waren dus boa’s, al dan niet in opleiding bij Landstede.

Toch is het logisch dat er steeds meer boa’s komen. Door alle reorganisaties bij de politie is een agent in de Sallandse dorpen net zo zeldzaam als een schillenboer. Meestal is dat geen probleem. Zeker zolang hier bij grote festivals met tienduizenden bezoekers een paar politiemensen voldoende zijn. Ik herinner me van jaren terug maar één uitzondering. Backstage bij Ribs & Blues verschenen toen opeens tientallen politiemensen, compleet met honden, arrestantenwagens en ME-busjes. Grote problemen op het festivalterrein dacht ik eerst. Het bleek echter om de toenmalige beladen IJsselderby Go Ahead Eagles-PEC Zwolle te gaan. Die wedstrijd verliep rustig en dus besloot die hele politiemacht om naar Raalte af te reizen voor een ribbetje.

Terug naar de boa’s die zwaarder bewapend willen zijn. Ik weet niet of ik dat een goed idee vind. Misschien in de grote steden, maar hier in Salland lijkt me dat een gevalletje overkill. Fietsende oude dametjes of kinderen in de winkelstraten bekeuren, lijkt me geen activiteit waarvoor de knuppel nodig is.
Ik schat dat werk in dezelfde categorie als de vrijwilligers van de REB (Raalter Evenementen Beveiliging) en de verkeersregelaars van Johan Schotman. De kracht van de REB-mensen is en was dat zij hun pappenheimers kennen.

Tijdens Stöppelhaene mocht ik zelf afgelopen twee jaar als officieel verkeersregelaar de grote haan begeleiden. Ik vond het een leuke ervaring. Met een mooi gekleurd hesje om ging dat uitstekend, al zeg ik het zelf. Grootste probleem was vooral dat er in auto’s die even moesten stoppen, vaak bekenden zitten. En die willen dan natuurlijk een praatje houden. Dat los je niet op met een knuppel of pepperspray.

1 REACTIE

  1. Herkenbaar! Die Harry Nak op zijn scootertje: achter een muurtje staat te gluren en als je bij auto weg was snel bonnetje schrijven. Fietsen op promenade: bon voor volwassenen en jongens, niet voor leuk uitziende jonge dames. Die kregen een woordje. Dan maak je je niet geloofwaardig als BOA.
    Beveiligers bij evenementen hebben ook geen “wapens” en staan wel vaal in de frontlinie. Daarnaast: BOA’s zijn ook niet bepaald populair bij politie. BOA’s klaagden over onduidelijkheid Coronaregels, maar schreven wel bonnen, ook als het onduidelijk was. Ze zeiden eigenlijk: wij snappen het ook niet, je krijgt wel een bon en zoek het maar uit.
    Zou dit ook tot agressie kunnen leiden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.