‘Je kunt het niet vergelijken met een gemeenteraad’

Gerrit Tuten niet blij met voorstel om geborgde zetels waterschappen af te schaffen

HEETEN – Zelf werd hij vorig jaar met ruim vijfduizend voorkeursstemmen namens het CDA in het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta gekozen. Toch is veehouder in ruste (en nu vooral vergaderboer) Gerrit Tuten (71) uit Heeten absoluut geen voorstander van het schrappen van de geborgde zetels (zie kader) in het waterschapsbestuur.

“Ik heb het rapport van de commissie Boelhouwer die daarvoor pleit, goed gelezen. Daar zitten veel goede dingen in. De commissie zegt bijvoorbeeld dat die geborgde zetels er zijn omdat die zulke belangrijke sectoren als de landbouw en bedrijven vertegenwoordigen. De eindconclusie van één regel is dan opeens dat die geborgde zetels verdwijnen kunnen. Dat snap ik echt niet.”
Het is een verkeerde keuze, zo maakt hij meteen duidelijk. “Door de mensen die deze geborgde zetels bezetten, krijg je veel kennis en kwaliteit in het bestuur. Het zijn mensen met verstand van landbouw, bedrijven en natuur. Dat is enorm belangrijk. De meeste burgers vinden het vooral belangrijk dat bij een hoosbui de straat niet onderloopt, maar hebben nauwelijks interesse in het waterschap. Voor boeren, bedrijven en natuur zijn die belangen vele malen groter, dat komt dus terug in die geborgde zetels. De selectie daarvoor is best zwaar. Voor het geld hoef je het zeker niet te doen. Het kost veel tijd en energie. Uit ervaring weet ik dat je al één tot twee jaar nodig hebt voordat je alle gebruikte afkortingen kent.“
Maar een gemeenteraad of provinciebestuur wordt toch ook volledig gekozen zonder dat daar geborgde zetels zijn? “Dat kun je niet vergelijken. Bij het waterschap gaat het om projecten op hele lange termijn, meestal veel langer dan een zittingsperiode van vier jaar. Wat we nu doen en beslissen, daarvan hebben pas de volgende generaties voordeel, zeg ik wel eens. Onze horizon ligt veel verder weg dan in de gemeente- of provinciale politiek. Het waterschap moet bovendien maar voor een paar, maar dan ook wel ontzettend belangrijke zaken zorgen; de veiligheid van alle inwoners garanderen en zorgen dat er niet te veel of te weinig water is. Daar is tegenwoordig de waterzuivering bij gekomen.”

Kentering

“Aangezien het grootste deel van het waterschapsbestuur al gekozen wordt door alle inwoners dreigt altijd het gevaar dat er politieke spelletjes gespeeld worden. Natuurlijk denken wij als CDA over sommige zaken anders dan bijvoorbeeld Water Natuurlijk. Die fractie vindt biodiversiteit en ecologie heel belangrijk. Wij als CDA hebben daar op zich geen moeite mee. Wij letten wel meer op de kosten die uiteindelijk de inwoners moeten betalen en de functionaliteit van allerlei mooie plannen. Uiteindelijk moeten we het als waterschapsbestuur samen doen.”
“Vroeger waren waterschappen vooral een zaak van en voor boeren. Die hadden er alle belang bij dat het water in winter en voorjaar snel afgevoerd wordt zodat zij weer op het land konden gaan werken. Daar is al een paar jaar een stevige kentering in gekomen. Water willen we nu zoveel mogelijk in het gebied zelf houden en opslaan in bijvoorbeeld natuur- en landbouwbergingen. Gezien de afgelopen droge zomers wordt dat steeds belangrijker. Ons waterschap Drents Overijsselse Delta, qua oppervlakte een van de grootste van het land, kan gelukkig in zo’n 90 procent van het werkgebied water van buiten laten instromen als dat nodig is.”

Shoppen

De Heetenaar vreest wel dat de verantwoordelijke ministers (van respectievelijk de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken) gaan ‘shoppen’ in het advies van de commissie Boelhouwer. “Dan weet je nooit of het de goede kant op gaat. Het grote belang van die geborgde zetels is gewoon moeilijk uit te leggen, zeker aan de burgers. Ik kan me dat gevoel best voorstellen, wat heb je er aan en het is niet democratisch? Alleen, de meeste burgers weten amper het verschil tussen grond- en oppervlaktewater. Een gemiddelde burger kijkt vooral ook naar zijn directe eigen belang; geen overstroming en een zo laag mogelijke jaarlijkse aanslag. Bij het waterschap kijk je voor vele jaren naar het hele werkgebied, wat is daar nodig en wat moet er gebeuren? En dan voor een heleboel jaren. We zullen als waterschap in ieder geval nog veel meer moeten vertellen over wat en waarom we dingen doen.”

(kader met raster) Wat zijn geborgde zetels?

Het algemeen bestuur van het waterschap Drents Overijsselse Delta bestaat uit 29 leden. Daarvan worden er 21 rechtstreeks gekozen door de inwoners van 18 jaar en ouder van het werkgebied van het waterschap (West-Overijssel en Drenthe). Daarnaast zijn er acht zetels, de zogenaamde geborgde zetels, die ingevuld worden door vertegenwoordigers van drie categorieën. De categorie ‘Ongebouwd’ (oftewel de landbouw) krijgt vier zetels toegewezen, de categorie ‘Bedrijven ‘ krijgt drie zetels en de categorie ‘Natuur’ één zetel. De leden van deze drie categorieën worden niet gekozen maar aangewezen door respectievelijk landbouworganisatie LTO Noord, de Kamer van Koophandel en de Vereniging voor Bos- en Natuureigenaren. Net als de rest worden zij voor een periode van vier jaar benoemd. De recentste verkiezingen waren op 20 maart 2019. Uit het algemeen bestuur wordt daarna een dagelijks bestuur gekozen met aan het hoofd de door het rijk benoemde dijkgraaf. Binnenkort is dat Dirk-Siert Schoonman. Hij volgt de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op. In de afgelopen periode heeft Piet Zoon, voormalig burgemeester van Raalte, de functie van dijkgraaf waargenomen.

Gerrit Tuten. Foto: Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.