‘Instemming met Raalter bestrijding eikenprocessierups’

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte kunnen zich in meerderheid goed vinden in de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups met het middel Xentari. Dat stelt BurgerBelangen op basis van een peiling, waaraan 164 inwoners van de gemeente deelnamen.

Op de vraag of Raalte met het huidige beleid (preventief inzetten van Xentari) door kan gaan antwoordt 87 procent (143 deelnemers) instemmend. 13 procent is het oneens met de stelling. Van de voorstanders stellen 41 er dat het middel gebruikt mag blijven worden zolang er geen betere alternatieven; 48 zijn van mening dat het middel alleen met mate gebruikt mag worden (op plaatsen waar de overlast groot en aantoonbaar is) en 54 stellen er geen problemen mee te hebben omdat het middel akkoord is bevonden door de bevoegde autoriteiten.

“Belangrijke afweging bij de deelnemers: als de overlast maar bestreden wordt”, concludeert BurgerBelangen. “Er is wel veel sympathie voor de acties om met nestkasten en bloemenmengsel de natuurlijke ecologie te versterken, maar zolang dat niet afdoende is, blijkt de inzet van Xentari op steun te kunnen rekenen.”

Er zijn ook critici (33). Zij vinkten de volgende optie aan: “Als ook alle andere rupsen op die boom doodgaan, dan heb ik daar grote moeite mee en vind ik dat gezocht moet worden naar andere middelen. Stoppen met Xentari.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.