‘Inhaalslag nodig bij woningbouw Haarle’

HAARLE – De komende vijf jaar is er behoefte aan circa dertig koop- en huurwoningen in Haarle. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door PB Haarle. Maar liefst 680 inwoners van het dorp werkten mee. Met name jongeren tot 30 jaar en ouder wordende inwoners vanaf 50 jaar vulden de vragenlijst in.

De resultaten zijn door onderzoeksbureau KAW verder geanalyseerd. PB Haarle verwachtte over de komende vijf jaar uit te komen op een behoefte van ongeveer twintig woningen. “Het verschil in behoefte kan verklaard worden doordat er in de afgelopen jaren weinig kansen zijn geweest voor jongeren, zowel in nieuwbouw als in de bestaande bouw. Een inhaalslag is daardoor nodig.” PB Haarle denkt dat er nog een extra groei van vijf tot tien woningen nodig kan zijn als de N35 wordt opgewaardeerd.

PB Haarle adviseert om de nieuwbouw in meerdere fases op te pakken. Afhankelijk van het tempo waarin woningen verkocht worden, kan zo ingespeeld worden op de vraag. In de eerste fase zouden dan vijftien tot twintig woningen kunnen worden toegevoegd. ”Hiervan raden we aan minimaal tweederde als koopwoning aan te bieden. De overige toevoeging kan aan woningcorporatie Reggewoon worden aangeboden. In de huur gaat het om uitsluitend levensloopbestendige woningen. In de tweede fase kunnen nogmaals tien tot vijftien woningen worden toegevoegd, afhankelijk van de toevoeging in de eerste fase.”

PB Haarle raadt aan om bij de nieuwbouw te focussen op het aanbieden van een echt startersproduct: rijwoningen in de koopsector. “Daarbij kunnen in kleinere aantallen levensloopbestendige woningen worden aangeboden voor ouderen in koop en huur. Aan grotere producten zoals tweekappers, vrijstaande woningen of kavels kan beperkt ruimte worden gegeven, mits er door doorstroming niet voldoende woningen van dit type vrijkomen. Dit zou beter passen binnen een tweede of derde fase.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.