Ingezonden: ‘SallandWonen en wethouder Wagenmans leven in een andere wereld’

Ingezonden brief

SallandWonen en Wethouder Wagemans leven in een andere wereld dan de meeste Nederlanders. Zo laten ze in hun krantenartikel van 12 juni weten dat om een of andere reden mensen minder snel verhuizen of kopen. Het zou incidentéél zijn? En dat terwijl door heel Nederland een wooncrisis raast. Zal Raalte daarop een uitzondering zijn?

Door: Shraddha Pitrmanova (SP)

Het woord incidenteel is niet op zijn plaats omdat het om een strucutureel probleem gaat. Het is jammer dat SallandWonen het beestje niet bij de naam durft te noemen. En spijtig dat GemeenteBelangen haar verkiezingsbelofte om meer te bouwen voor mensen met lage- en midden-inkomens niet nagekomen is.

Het afbraak van het sociale huursector is begonnen onder kabinet Lubbers in het kader van keiharde bezuinigingen wanneer het Rijk geen leningen en subsidies meer aan woningbouwverenigingen verstrekt. Gemeentes verliezen hun ‘goedkeuringsrecht’ op belangrijke transacties en wooncorporaties krijgen opdracht zich te gaan gedragen als bedrijven. Dat is het begin van het einde voor de sociale huursector maar ook voor de hele woningmarkt. Het overheid neemt stapsgewijs een afstand van het onderwerp wonen en laat steeds meer over aan de markt met het toverformule  “Markt zal het regelen ”

De genadeklap aan de huursector deelt het kabinet Rutte II in 2013 uit door het invoeren van de zogenaamde verhuurderheffing. Deze heffing is oorspronkelijk ontworpen als tijdelijke belasting voor alle vastgoedbezitters om de schatkist van het Rijk aan te vullen na de redding van de banken in 2008. Sindsdien is het een permanente belasting geworden die alleen voor sociale verhuur geldt. Het betekent in de praktijk dat huurders zo’n drie á vier maanden huur per jaar rechtstreeks aan het Rijk betalen. Bizar.

Het verlies aan inkomen recht te trekken doen wooncorporaties de huren stijgen, zodat ze kunnen verduurzamen en bouwen.  Mede hierdoor rijzen de huren in de sociale huursector de pan uit. Wil men verhuizen naar meer geschikte woning betekent het gelijk €100 tot €150 hogere huur. Als bijvoorbeeld een gepensioneerde kleiner wil gaan wonen betaalt hij i.p.v. de huidge 600 euro ongeveer 750 euro. Dan is makkelijk verklaarbaar waarom mensen niet stappen ondernemen om te verhuizen.

Zoals bekend stijgen de lonen amper, de banken verstrekken met moeite hypotheken, waardoor vooral starters en jongeren het niet lukt te kopen. Maar ook huurders met een lager middeninkomen, zogeheten scheefwoners zijn de klos. Er is een heksenjacht op ze in de sociale huursector georganiseerd. Deze doelgroep betaalt hogere huur vanwege hun te riante inkomen. Dezelfde inkomen zijn weer  te laag voor het verstrekken van de hypotheek. Scheef inderdaad.  Door de (te) hoge huur blijft  voor deze scheefwoners er niets over om te sparen voor een mogelijk koophuis.  Dus ook deze doelgroep blijft geklusterd aan hun huurwoning.

Dan maar een vrije sector, waar werkelijk niets meer onder 1000 euro te vinden is, want huisjesmelkers pakken hun kans. Een van onze prinsen is de meest verafschuwde huisjesmelker in het land, dus heeft de wooncrisis ook een oranje tintje gekregen. Deze huisjesmelkers kopen betaalbare woningen op, vaak huurwoningen in de verkoop of starterswoningen, en verhuren deze voor exorbitante prijzen. Dus nog meer tekort.

Dat alles bij elkaar opgeteld heet wooncrisis, een woningmarkt op slot. Maar niet in Raalte, hier heet het een incident.

Alsof het nog niet genoeg is gaat SallandWonen in tijden van de coronacrisis de huren alsnog verhogen. Om sociaal te lijken pas in otober 2020. Gemiddeld 15 tot 20 euro huur meer per maand om inflatie te evenaren. Hoeveel zal de verhoging in 2021 zijn? Volgens Nibud heeft in 2019 al meer dan de helft van de mensen in Nederland moeite met het  betalen van de woonlasten. 38,1 % van het besteedbare inkomen in de sociale huursector gaat naar de woonlasten (CBS,2019).

SP Raalte zet zich momenteel in om de huurders te organiseren  tegen het woonwaanzinbeleid, lokaal zowel als landelijk. We roepen iedereen op die voor betaalbare huizen voor iedereen pleit, die voor huizen van goede kwaliteit voor iedereen is, voor meer zeggenschap voor de huurders staat en de asociale huren in private en sociale sector aan banden wil leggen en de verhuurdersheffing weer beschikbaar wil stellen aan het bouwen en verduurzamen.

Shraddha Pitrmanova
SP

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.