Ingezonden: Routeplanner

Inmiddels ben ik aan de route van de Jumbo gewend: aan één kant de winkel binnen, wachten op een karretje, handen desinfecteren, route vervolgen en ik lach vriendelijk als iemand tegen ‘het verkeer’ in boodschappen doet. Wie een jaar geleden dit als beeld van de toekomst had voorspeld, zou voor gek worden verklaard; een bijzondere fantasie.

Geschreven door: Aaltje Booijink (Raadslid CDA Raalte)

De afgelopen weken heb ik informatie ingewonnen, protocollen geschreven, dispensers besteld, stickers geplakt, ruimtes ingericht en veel overleg gehad. Want het is voor iedereen nieuw en regelgeving is niet altijd éénduidig. Veel hing ook af of de corona-cijfers goed bleven. Wat is de juiste weg, waar moet het op aan?

Minister-president Rutte, minister de Jonge en doventolk Irma gaven de richting aan. Hoe wonderlijk dat ‘onze Irma’ houvast werd in deze tijd. Zij vertolkte onze onmacht, ons hamstergedrag, hoe wij ons voelden onder de opgelegde regelgeving. Communicatie met mimiek en gebaren geeft indringender weer waar we het over hebben. Irma werd als het ware ons kompas waar wij richting aan konden ontlenen.

1 juni ligt net achter ons en we hebben meer vrijheden. Het dorp is ingericht op de 1,5 meter met belijning op de straat voor de juiste richting. De terrassen gaan weer open en velen verzuchten: “Dan wordt het eindelijk weer een beetje normaal”. Juist dat betwijfel ik. Je mag geen handen schudden, de 1,5 meter blijft, de echte spontaniteit is weg. We moeten onze route voor de toekomst nog bepalen. Google Maps helpt ons daar niet bij…

We moeten voor onszelf bedenken wat belangrijk is. Nu gooi ik natuurlijk een open deur in door te zeggen dat dat voor mij mijn gezin is met familie en vrienden daaromheen. Zij zijn gezond. Het gaat goed met ons. We hebben ruimte en het is mooi weer. We vierden onze eigen ‘Ribs and Blues’ met ribben op de barbecue en de blues via Spotify.

Er is veel om van te genieten. Het is herijken en toch ook zo anders dan een paar maanden geleden. Laten we vooral naar elkaar blijven omzien. Mensen verloren hun dierbaren of zijn in onzekerheid over de hun gezondheid. Bedrijven, organisaties en verenigingen zitten met de handen in het haar en de werkloosheid is ook in Raalte fors gestegen. Het komt er nu op aan. Hoe solidair zijn we met elkaar? Alleen samen krijgen we corona onder controle. En ook alleen samen houden we elkaar op de been. Zodat we straks weer samen op al onze vertrouwde plekken en feesten in Raalte kunnen zijn.

Met elkaar moeten we de schouders eronder zetten. De toekomst wijst het uit, ook hier is geen routeplanner voor. Praat met elkaar, help elkaar en samen gaan we bedenken hoe onze toekomst eruit zal zien.

Aaltje Booijink
Raadslid CDA Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.