Hondensnuffelmat goed voor hond en voor de Parabool

RAALTE – Een ‘hondensnuffelmat’, zo heet het nieuwste product dat door de mensen van de Parabool wordt gemaakt. Nu nog alleen te koop bij Pets & Co Gersen in Raalte, maar straks misschien wel bij tientallen dierenwinkels van deze keten in Nederland. “Een goede training voor honden die snoepjes tussen de fleece-stroken in de rubberen mat moeten zoeken. Zeker voor honden die snel alle voedsel naar binnen willen schrokken”, vertelt Remie Gersen.

Foto: Marijke Huls (midden voor) laat zien hoe de hondensnuffelmat eruitziet, Melle Talsma en Hermien Lugtenberg (rechts) van de Parabool kijken tevreden toe, terwijl Toon, de hond van Remie Gersen (links) van Pets & Co de mat en de daarin verstopte snoepjes helemaal ziet zitten.

De Raalter eigenaar van Pets & Co kwam via Hermien Lugtenberg, persoonlijk begeleider bij de Parabool, in gesprek over dit bijzondere product. Het wordt namelijk helemaal met de hand gemaakt door de mensen van de Parabool. Zoals bekend worden bij deze organisatie in Salland kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking ondersteund op kleinschalige woon, werk- en dagbestedingslocaties.

“Maar door de corona moesten we alle locaties voor dagbesteding op 16 maart sluiten”, vertelt Melle Talsma, teamleider bij de Parabool. “Inmiddels zijn we weer stapsgewijs in de opstartfase beland. Dat is trouwens stukken moeilijker dan alles sluiten. Denk maar aan het vervoer van onze mensen als er maar twee passagiers in een busje mogen. Door die sluiting in maart was er wel grote behoefte aan een nieuwe vorm van dagbesteding met het maken van een product dat onze mensen ook thuis, zonder begeleider, kunnen maken.”

“Het eerste idee om deze hondensnuffelmatten te gaan maken, kwam van een van onze vrijwilligsters, Yvonne. Zij had iets soortgelijks al jaren en haar hond is er gek op”, vult Hermien aan. Dankzij haar contact met Remie Gersen ligt de mat nu dus in de grote Raalter dierenwinkel en loopt de verkoop uitstekend. Een filmpje over een hond die druk in de weer is met de mat werd op de Facebookpagina van Pets & Co Gersen veel bekeken.

Opschalen

“Hopelijk kunnen we de productie opschalen naar alle vestigingen van Pets & Co”, vertelt Talsma. “Wij zijn er in ieder geval klaar voor. In Deventer hebben we een industriële tak, dus dat kan zeker. Dit is gewoon een leuk tastbaar project voor onze mensen. Bovendien zorgt het voor verbinding met een lokale ondernemer zoals Remie. Mooi dat hij, maar ook andere ondernemers, de Parabool zo’n warm hart toedraagt.”

Marijke Huls werkt bij de Parabool graag aan deze hondensnuffelmatten. “Het is best veel werk, al die fleece-stroken invlechten, maar het is leuk om te doen. Eerst was er een ronde mat maar deze vierkante is meer werk en wat moeilijker. Ik doe het niet thuis, maar in het Talentenlab van de Parabool. Ik maak graag eigen dingetjes zoals kleding en borduur ook.”

“En deze mat is zeker van goede kwaliteit, wasbaar ook en van veel betere kwaliteit dan import uit het buitenland”, weet Remie Gersen. “Hij kost dan wel een paar tientjes maar als je ziet hoeveel werk de mensen bij de Parabool er aan hebben gehad, dan is het eigenlijk heel goedkoop. Natuurlijk zit er een verdienmodel voor ons aan, maar ik vind het vooral heel leuk om via onze dierenwinkel de Parabool zo toch wat te kunnen steunen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.