Fundering nieuwe kapel op Heemkerkhof gestort

Werk in stroomversnelling door combinatie met nieuwe campervoorziening Heemse Weide

RAALTE – De bouw van een kleine kapel op het oude, niet meer gebruikte Heemkerkhof aan de Assendorperweg is afgelopen weken in een stroomversnelling gekomen. De fundering is uitgegraven en het beton wordt deze week gestort. Dat gebeurde door de mensen van Bajo Bouw & IJzerwerken uit Mariënheem. “Het ging in één moeite door. Hier vlakbij zijn we als bedrijf namelijk druk met de aanleg van een nieuwe recreatievoorziening met 24 camperplaatsen en twee boerderijkamers”, zo vertelt Barry Jonkman, eigenaar van het zeventig medewerkers tellende Mariënheemse bedrijf.

Naast het kerkhof van de vroegere Heemkerk (afgebrand in 1834, waarna de voorloper van de Kruisverheffing in het dorp Raalte gebouwd werd) bezit Jonkman een woning. Zo kwam hij ook met de initiatiefnemers voor de nieuwe kapel in gesprek: Jan Leenhouts, Hans Gerritsen, Joop Velderman, Gait en Hennie Kruiper (zij mocht de eerste schop in de grond steken), Jos Segbers en Vincent van ’t Erve. “In eerste instantie was er voor deze kapel een wijziging van het bestemmingsplan nodig”, meldt Leenhouts. “Dat is een dure zaak. Ik vond het op zich gek want we willen hier niet gaan wonen of zo. Gelukkig heeft de gemeenteraad begin dit jaar een soort van veegplan vastgesteld met daarin allerlei kleine wijzigingen van het bestemmingsplan. Na een verplichte periode van zes weken wachten, mochten we wel gaan bouwen. We moesten daarvoor eerst een verklaring van geen bezwaar hebben van alle omwonenden en grondeigenaren hier. Zo kwamen we met Barry in gesprek. Die was druk bezig met zijn nieuwe campervoorziening. Hij was meteen enthousiast en wilde voor een heel schappelijk prijsje ook voor ons tussendoor wel aan de slag.”

Tekort

Ondanks deze stevige steun van Bajo zijn de bouwkosten nog niet helemaal gedekt door giften, bijdragen en subsidies. “Er is nog ongeveer een tekort van 8.000 euro schatten we. We merkten afgelopen maanden dat door de coronacrisis de prijzen van stenen en andere bouwmaterialen, ook gebruikte zoals wij willen, zeker 20 procent zijn gestegen. En dan moet je ze nog hier in Raalte krijgen. Dat betekent een extra uitgave van snel 3.000 tot 4.000 euro, waar we begin dit jaar niet op gerekend hadden. Toch gaan we nu dankzij Barry en zijn mensen aan de slag. We hebben gelukkig veel vrijwilligers die willen helpen met metselen en schilderen. Zo kunnen we de bouwkosten zo laag mogelijk houden. Eind dit jaar staat de kapel er”, zo hoopt Leenhouts. De kapel moet ongeveer 3,5 bij 5 meter worden met een dak van leistenen, oude bakstenen muren en eiken planken voor de bankjes. “En een Mariabeeld dat we in Brabant gaan ophalen. Sober en sfeervol, maar ook hufterproof, dat moet helaas tegenwoordig. Er komen zoveel wandelaars en fietsers langs die hier even rustig kunnen genieten en tot rust komen op deze sfeervolle en historische plek. En misschien een kaarsje opsteken bij het Mariabeeld. Ikzelf doe dat ook altijd als ik in Frankrijk op vakantie ben.”

Grote behoefte

Het verhaal van deze vroegere begraafplaats voor de katholieke inwoners van Raalte en Assendorp (Mariënheem), in gebruik van 1829 tot 1896, is inmiddels goed bekend bij Barry Jonkman. “Ik heb trouwens meer dan tien jaar geleden het gietijzeren hek voor het kerkhof al gemaakt. Dat van die vele fietsers en wandelaars herken ik wel. Je zit hier net buiten het dorp Raalte en kunt alle kanten op. Daarom denk ik dat onze nieuwe campervoorziening hier vlakbij in een grote behoefte voorziet. In de hele gemeente Raalte is volgens mij nu nog maar één officiële camperplaats aan de rand van Heeten. Mijn partner Ilona gaat dat na de opening 1 juli van de Heemse Weide allemaal regelen.”

Meer info via Facebook; ‘Kapel begraafplaats Op Den Heemen Raalte’ of bij Jan Leenhouts (leenhouts.jl@gmail.com).

Foto: Jan Leenhouts, Gait Kruiper en Hans Gerritsen bekijken hoe Rinus Duteweerd van Bajo Bouw & IJzerwerken de fundering voor de nieuwe kapel op het Heemkerkhof uitgraaft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.