‘Er is zo veel verwarring, we vinden dit misleiding’

Omwonenden Kanaaldijk-Zuid wijzen op verschillen tussen vergunningaanvraag zonnepark en gedeelde informatie

RAALTE/HEINO – Het lijkt een achterhoedegevecht voor de omwonenden van de Kanaaldijk-Zuid in Heino die protesteren tegen de mogelijke komst van een zonnepark. Tijdens het rond-de-tafelgesprek van (bijna) twee weken geleden, begon het er al snel op te lijken dat er een raadsmeerderheid te vinden is voor de plannen.

Met name ook vanwege de locatie met relatief weinig omwonenden. Dat beaamt Gert Dijkhuis namens de werkgroep van omwonenden allemaal ook, maar dat betekent niet dat de bewoners het opgeven. Hij stelt dat de toezeggingen die PowerField heeft gedaan, niet goed genoeg zijn geborgd in de vergunningaanvraag. “Je hebt zo meteen juridisch gezien geen poot om op te staan. Er is zo veel verwarring, we vinden dit misleiding.”

In het geval van de Kanaaldijk-Zuid is er om te beginnen ruis omtrent de plannen. Het zonnepark moet 14,2 hectare groot worden. Volgens de vergunningaanvraag wordt daarvan 9,2 hectare gebruikt voor technische installaties (zonnepanelen en toebehoren) en de rest voor beheer en inrichting. Ontwikkelaar PowerField heeft het op de site die voor de omwonenden is gemaakt echter nog over 7,4 hectare aan technische installaties, zo meldt Dijkhuis. En die informatie is volgens hem online geplaatst nadat de vergunningsaanvraag al was ingediend. “Die informatie, dus met 7,4 hectare aan technische installaties, is gebruikt om draagvlak voor de plannen te krijgen. Met die grootte is PowerField door de buurt geweest. Maar in de vergunningaanvraag is dus 1,8 hectare grond die gebruikt zou worden voor de landschappelijk inpassing van het zonnepark verdwenen ten gunste van technische installaties. Zo komt van de beloftes aangaande de inpassing en de biodiversiteit sowieso al niks terecht.”

En zo zijn er volgens Dijkhuis en de andere leden van de werkgroep meer verschillen tussen de info die met de bewoners is gedeeld en de gegevens in de vergunningsaanvraag. “In de aanvraag wordt een gebruik van dertig jaar vermeld. Dit wijkt af van de gemeentelijke richtlijnen om voor maximaal 25 jaar af te wijken van het bestemmingsplan”, zo staat in de brief naar de raad, die de werkgroep eerder stuurde. Bovendien wordt volgens hen in de website gesproken over een ander type hekwerk rondom het park dan in de vergunningsaanvraag. En dan stellen ze ook nog dat er online gesproken wordt van lage, landelijke gebouwen met een maximale hoogte van drie meter, terwijl er in de vergunningaanvraag melding wordt gemaakt van een gebouw van 3,8 meter hoogte.

De brief die de werkgroep naar de raad stuurde, kwam bijna twee weken geleden aan de orde tijdens een rond-de-tafelgesprek. De raad toonde zich positief over de locatie (veel ruimte, weinig omwonenden). CDA, GroenLinks, PvdA, D66 en BurgerBelangen (samen met dertien zetels een raadsmeerderheid) leken ondanks enkele kritische geluiden om te gaan voor de plannen. Met name Egbert den Daas (Lokaal Alternatief), Johan Seekles (Gemeentebelangen) en Emiel Gerner (VVD) uitten zich kritisch. Daarbij benoemden ze het verschil tussen de online informatie en de vergunningsaanvraag ook.

500 meter

Even voor de duidelijkheid: de werkgroep handelt volgens Dijkhuis momenteel namens veertien adressen. De meeste omwonenden in een straal van 500 meter rond de beoogde locatie lijken geen problemen met het zonnepark te hebben. Voor hen hield Powerfield eind vorig jaar twee bijeenkomsten. Ook omwonende Johan, die, zoals hij benadrukt, echt niet tegen de komst van het zonnepark is, was daarbij aanwezig.

“Ik woon op 575 meter afstand. Op voorspraak van mijn buurman, mocht ik toch komen. Ik kijk er namelijk recht op uit. Veel omwonenden binnen die straal zitten er met de rug naartoe. Toen ik na die bijeenkomsten een bericht stuurde met de vraag of ik ook in aanmerking kwam voor compensatie hoorde ik een hele tijd niks meer. Toen maar een reminder erachteraan. Niks. Toen maar eens gebeld. Uiteindelijk bleek ik niks te krijgen, maar om het goed te maken, zouden ze me 10 procent korting geven als ik zelf zonnepanelen bij hen zou aanschaffen. Maar die kan ik, ook met die korting, goedkoper in Heino halen. Het is op dit moment voor mij niet voor te stellen hoe het er zo meteen uit komt te zien. Komt er een goede bosschage? Ik vind dat PowerField daar beter naar moet kijken. Ik heb me niet aangesloten bij de werkgroep, maar heb inmiddels wel een brief naar de gemeente gestuurd. Dat dat zonnepark er komt prima, maar PowerField moet het wel netjes oplossen met de buurt.”

Vragen

Ernst Offerein, een andere omwonende, werd volgens eigen zeggen weer niet uitgenodigd voor een gesprek. “Maar ik woon er zo’n tweehonderd meter vanaf en kijk er zo meteen recht op uit vanuit de achtertuin. Ik ben ook niet benaderd voor een gesprek of compensatie. Zoals PowerField formuleerde zou een bestaande bosschage het hele park aan het zicht onttrekken. Maar dat is dus niet het geval. Slechts een kwart wordt daarmee gecamoufleerd.”

Nadat een aantal omwonenden van buiten die straal van vijfhonderd meter zich had verenigd in een werkgroep, beloofde Powerfield een groter opgezette bijeenkomst. En toen kwam het coronavirus. Sindsdien wordt er volgens Dijkhuis echter juist vaart gemaakt. “Sommigen van ons moesten vervolgens uit de krant vernemen dat PowerField al een vergunning had aangevraagd. Ze dachten nog steeds dat ze eerst zouden worden gehoord. De gemeente en PowerField blijken hier nu al een jaar mee bezig te zijn en nu moet alles in verband met de SDE-subsidie in een keer snel. Het is ook vreemd dat de gemeente beweert dat het moeilijk was om ons te bereiken om verder in te gaan op onze zorgen. We hebben die brief gestuurd, ze hadden ons adres en ook een telefoonnummer. Emiel Gerner kon ons ook zo vinden.” Hoe het nu verder gaat? De raad heeft de gemeente verzocht om een gesprek tussen de omwonenden (en de werkgroep) en PowerField te organiseren. Dijkhuis hoopt dat het ervan komt. “Want wij hebben vragen.” En zo stelt hij: “We geven niet op.”

Inmiddels is er volgens Dijkhuis contact geweest over een mogelijke datum voor een gesprek. Daarbij zouden dan twee leden van de werkgroep mogen aansluiten.

Niet onomstreden

Dat de werkgroep enigszins wantrouwend staat tegenover PowerField heeft veel te maken met eerdere verhalen die over het bedrijf zijn verschenen. Helemaal onomstreden is PowerField namelijk niet. De NRC publiceerde eerder meerdere artikelen over ‘omstreden’ grondtransacties. Het bedrijf zou aangekochte grond snel en met grote winst hebben doorverkocht aan een aan het bedrijf gelieerd beleggingsfonds. PowerField ontkent dat er wat mis was en is er ook niet voor veroordeeld. Wel is het bedrijf volgens de NRC gestopt met dergelijke doorverkopen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde bovendien eind 2018 twee boetes van elk 75.000 euro op aan twee directeuren van PowerField (waarvan er een inmiddels vertrokken is). Het bedrijf had obligaties aangeboden zonder een door de AFM goedgekeurde prospectus. Daardoor zouden de risico’s van de obligaties niet goed in beeld zijn (Bron: Dagblad van het Noorden).

Wethouder Wout Wagenmans nam het tijdens het rond-de-tafelgesprek meerdere keren op voor PowerField en toonde zich ook geïrriteerd door de kritische geluiden over de reputatie van het bedrijf. “Het klopt dat dit bedrijf in het verleden ter discussie stond, maar er is een nieuwe directie gekomen. We hebben een aantal gesprekken gevoerd, meer dan een jaar. Ze komen alle afspraken na en ze zetten ook nog een stapje extra. Dus de intentie is aanwezig en in onze beleving zijn dit geen cowboys.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.