Door coronavirus minder bijbaantjes in technische sector

RAALTE – ‘Jongeren, schrijf je in voor de Gaeenswerken.nu; de technische sector in Salland zoekt jongeren die werkervaring op willen doen’. Met die oproep startte Platform Techniek Salland vorig jaar met deze studentenpool voor jongeren die interesse hebben in een bijbaantje in de techniek en technologie. Probleem is alleen dat er door het coronavirus minder bijbanen zijn.

Volgens woordvoerster José Bakker had de studentenpool vorig jaar na de officiële lancering tijdens Stöppelhaene, een vliegende start. “In no time waren de eerste studenten bij de bedrijven geplaatst. Nieuwe bedrijven meldden zich spontaan aan en de inschrijvingen liepen mooi door. So far, so good. Totdat corona om de hoek kwam kijken…” Want het virus zorgde voor een daling van het aantal beschikbare vacatures. Begrijpelijk, stelt José ook. “Veel bedrijven hebben nu andere prioriteiten. Eigen mensen aan het werk houden bijvoorbeeld, anderhalve meter afstand bewaren, toekomstperspectieven bijstellen en ga zo maar door. Bedrijven hebben nu geen ruimte om studenten aan te nemen en in te werken.”

Dat betekent overigens niet dat de sector helemaal geen bijbaantjes meer aanbiedt. Zo zijn er op dit moment vacatures bij Bouwbedrijf BKH, Nijhof Installatietechniek, Uw onderhoudspartner Lenferink, Multilight, Loohuis Installatietechnieken en Klink Nijland. “We kijken of plaatsing bij een technisch bedrijf mogelijk is”, vertelt José. “Kan dit niet, dan kijken we of alternatief werk een optie is. Nemen de bijbanen bij de technische bedrijven weer toe, dan horen de jongeren dat meteen en kunnen ze mogelijk alsnog in de techniek aan de slag. Ook bedrijven zijn nog steeds hartstikke welkom om deel te nemen. Vooruitkijkend en met de hoop op betere tijden, hebben we de jeugd straks weer hard nodig.”

60 jaar

José stelt dat de jongeren in de technische sector een bak ervaring op kunnen doen én er ook nog een leuk zakcentje aan verdienen. “Die bak ervaring is heel handig voor hun studie- en beroepsoriëntatie. De betaling is goed, minimaal 1 euro bovenop het minimum jeugdloon. Win/win dus.” Ze verwijst in die context ook naar een aantal geslaagde matches. “Een jongere die twijfelde of hij de meubelmakers opleiding wilde gaan volgen, raakte door zijn bijbaan bij een interieurbouwer overtuigd en gaat vanaf september de opleiding volgen. Een andere jongere die de HBO opleiding bouwkunde volgt, wilde graag ervaring op doen in de praktijk en werkt elke vrijdag bij een bouwbedrijf.” Platform Techniek Salland richt zich volgens José écht niet alleen op jongeren. “Ook een man van 60 jaar die zich laat omscholen, heeft zich ingeschreven, omdat hij op zoek is naar een bijbaan in de techniek voor één dag in de week.”

Zie verder Gaeenswerken.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.