College Olst-Wijhe: vooralsnog geen opvang kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen

WIJHE – Het college van B&W van Olst-Wijhe is vooralsnog niet van plan om alleenstaande minderjarige kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te nemen in de gemeente. De fracties van GroenLinks, CDA, D66, PvdA en Gemeentebelangen hadden daarover vragen gesteld.

Dit naar aanleiding van een verzoek van de Griekse autoriteiten om 2.500 vluchtelingenkinderen uit de kampen te herplaatsen in Nederland. Ook de Europese Commissie kwam met een oproep om 1.600 minderjarige vluchtelingen op te nemen. In Nederland deden Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children vervolgens een oproep om met diverse gemeenten een ‘coalitie van welwillenden’ te vormen die deze kinderen op wil vangen. Steden als Leiden, Groningen en Zwolle hebben zich aangesloten bij deze coalitie, maar ook kleinere gemeenten zoals Overbetuwe. Het college van Olst-Wijhe schaart zich in het antwoord op de vragen echter achter het Rijk, dat liever wil investeren in een meerjarig project voor de opbouw van een infrastructuur voor goede opvang van minderjarigen op het Griekse vasteland. Het college stelt vertrouwen te hebben in de lijn van Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Als de meerderheid van de raad zich aan wil sluiten bij deze ‘coalitie van welwillenden’, dan is het college bereid alsnog in actie komen. “Ook in Zwolle heeft het college, ter uitvoering van een aangenomen motie, een brief naar de Staatssecretaris gestuurd met een dergelijke strekking.” Mocht de Staatssecretaris vervolgens alsnog besluiten om alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland op te vangen, wil het college zich inspannen om deze kinderen, samen met maatschappelijke organisaties en vele vrijwilligers op een goede manier op te vangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.