Home / Sallandcentraal / College akkoord met appartementencomplex op hoek Brugstraat

College akkoord met appartementencomplex op hoek Brugstraat

RAALTE – Het Raalter college van B&W is akkoord met de bouw van acht appartementen op de hoek van de Brugstraat/Deventerstraat in Raalte. Het nieuwe appartementencomplex krijgt een toren van drie bouwlagen en de rest van het gebouw bestaat uit twee lagen. De plannen voor het appartementencomplex zijn omstreden. Diverse omwonenden vrezen voor hun uitzicht.

Op de locatie staat nu een verouderd bedrijfspand met bovenwoning. De rest van het perceel is in gebruik als moestuin. De locatie heeft de bestemming detailhandel en ligt op een prominente plek aan een van de entrees van het centrum van Raalte. De projectontwikkelaar is al enige tijd bezig met de plannen. In eerste instantie, in 2017, was het de bedoeling om er twee grote appartementengebouwen neer te zetten. Vanwege twijfels of dat wel passend was in de omgeving, won de gemeente advies bij Het Oversticht. Dat advies ligt weer ten grondslag aan het huidige plan.

De initiatiefnemer heeft vervolgens in de eerste helft van 2018 enkele informatiebijeenkomsten gehouden voor de buurt. Naar aanleiding daarvan is onder andere de galerij aan de achterzijde op de tweede verdieping komen te vervallen; is de entree verplaatst; zijn er aanpassingen gedaan aan het balkon en is de hoogte van de kappen beperkt. Daarmee zijn echter niet alle bezwaren weggenomen. “Duidelijk is dat het belang van met name een aantal bewoners van het naastgelegen appartementengebouw De Beukenhof in het geding is”, zo stelt de gemeente. “De bovenste appartementen van dit complex verliezen een deel van hun uitzicht.”

Gas

Toch vindt de gemeente het belang van de nieuwe invulling van deze locatie te groot. “Een prominente plek aan de rand van het centrum, waar verbetering van de ruimtelijke kwaliteit zeer gewenst is.” Verder stelt de gemeente dat het hoogste punt van circa 10,8 meter niet ‘uitzonderlijk hoog is’. Ook de behoefte aan nieuwe levensloopbestendige appartementen en het wegbestemmen van detailhandel buiten het centrum spelen wat de gemeente betreft mee.

De appartementen zullen met gas worden verwarmd. Dat mag nog omdat de aanvraag voor 1 juli 2018 is ingediend. De keuze voor gas volgt uit beperkingen bij de locatie om met bodemwarmte- of luchtwarmtepompen te werken. Eigenaren zullen in de toekomst echter wel van het gas af moeten. “Het is goed denkbaar dat dan technieken beschikbaar zijn die voor dit gebouw wel goed toepasbaar zijn”, zo stelt de gemeente.

Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning ligt nu zes weken ter inzage. Gedurende deze periode is er gelegenheid om een zienswijze in te dienen. Vervolgens is beroep bij de Rechtbank en hoger beroep bij de Raad van State mogelijk.

Verontreiniging

Het hele proces werd niet gemakkelijker door een grondwaterverontreiniging die deels onder de projectlocatie ligt, ter plekke van de geplande parkeerplaats. Volgens de gemeente blijkt uit de uitgevoerde onderzoeken en overleg met provincie, Omgevingsdienst en de saneerder dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor toekomstige bewoners. Met een vergunningvoorschrift wordt geborgd dat de locatie toegankelijk blijft voor sanerings- en monitoringshandelingen.

Lees ook

Hugo de Jonge brengt bezoek aan De Koeksebelt

OMMEN – Afgelopen zaterdag bracht minister Hugo de Jonge een bezoek aan Ommen. Bij Camping …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.