CDA Raalte vraagt om meer regie regionale overheid inzake stikstofcrisis

RAALTE – Als het aan het CDA Raalte ligt, gaat de wethouder met een duidelijke boodschap richting provincie en Rijk: er moet in de stikstofaanpak voldoende ruimte zijn om regionaal de juiste afwegingen te kunnen maken. Om deze omschakeling te realiseren, zijn volgens het CDA een lange termijnvisie en middelen (lees: geld) nodig.

“Het is in het belang van Raalte en haar inwoners dat we de besluitvormig zo regionaal mogelijk kunnen doen”, stelt Jeroen Neimeijer, CDA-gemeenteraadslid in Raalte, die hierover vragen heeft gesteld aan het college. “Dit is de enige manier om het hele proces gebiedsspecifiek en met de omwonenden uit te voeren.”
Ruim een jaar geleden begon de discussie rondom het landelijke stikstofbeleid opnieuw. Het gaat erom dat de stikstofdepositie op Natura2000 gebieden te hoog is. Bij Raalte ligt het Natura2000 gebied Boetelerveld, maar ook de Sallandse Heuvelrug is dichtbij. Bij Neimeijer heerst de angst dat vanuit het Rijk te veel zaken van bovenaf worden opgelegd zonder rekening te houden met de lokale omstandigheden en er te weinig mogelijkheden overblijven om de doelstellingen met een gebiedsgerichte aanpak te bereiken. “Een andere discussie is nog of de doelstelling van de drastische verlaging van de stikstofdepositie in Natura 2000 gebieden überhaupt realistisch is.”
Het opkopen van bedrijven mag volgens het CDA Raalte alleen maar de allerlaatste optie zijn. En dan alleen maar op vrijwillige basis en als er geen mogelijkheid meer is voor extensivering (meer hectares per dier) of verplaatsing. “Wij zien meer in een positieve ontwikkeling van de gebieden rondom Natura 2000. De landbouw in deze gebieden moet de ruimte krijgen om over te schakelen naar een extensievere vorm van landbouw. Een vorm van landbouw waarbij ook voervoorziening binnen het bedrijf geregeld kan worden.”

Beloning

Het CDA dringt aan op beloning van maatschappelijke diensten en inspanningen voor natuurbeheer en herstel. Ook stimulering van het vergroten van de afzetmarkt voor duurzamere producten moet hierin een rol krijgen. “Extensivering gaat namelijk gepaard met een hogere kostprijs van de producten. Dat er wat moet gebeuren, begrijpen we allemaal, maar dan wel graag op een manier die effectief is en waarbij de we per gebied kunnen bepalen wat de beste oplossing is. Het gaat om het behoud van ons leefbare platteland, sociaalmaatschappelijk en economisch.”

De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid maakten vorig jaar indruk. Foto: Johan Bokma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.