CDA Overijssel wil beheersplan voor wolf

Getroffen schapenhouders uit Laag Zuthem: ‘Dat gevoel, die angst, dat slijt niet’

ZWOLLE/LAAG ZUTHEM – Geen ‘ongebreidelde groei en onbeheersbare aanwezigheid’ van de wolf in deze provincie, daarvoor pleit het CDA Overijssel. Er moet volgens CDA-Statenlid Jeroen Piksen uit Hellendoorn snel een gebiedsgericht wolvenpreventieplan komen met wolfvrije zones, regulering van het aantal wolven en andere beheersmaatregelen.

Piksen: “De laatste weken verschijnen er weer veel berichten in de media over het gedrag van zwervende wolven die gehouden dieren aanvallen, verwonden en doden. Van vermeende schuwheid van wolven, zoals vaak verondersteld, is geen sprake. We zien filmbeelden en foto’s van wolven die in Brabantse woonwijken op zoek zijn naar prooi.” Piksen wil daarom van Gedeputeerde Staten weten of het college bereid is om in Brussel te vragen om een (gedeeltelijke) ontheffing van de huidige verplichting om de wolf te beschermen.

Onder meer in Duitsland en Frankrijk werd het volgens hem daardoor mogelijk om wolvenvrije zones aan te wijzen, mogelijk in combinatie met afschot als ultiem beheersinstrument. Ook wil hij van Gedeputeerde Staten weten of is ingestemd met het ‘wolvenplan’ zoals dat in januari 2019 door het interprovinciaal overleg (IPO) is vastgesteld, maar ook of een preventieplan wolvenschade wordt overwogen, zoals in Gelderland al het geval is. Vanwege het toenemende aantal meldingen van wolven in Overijssel zou dat volgens het CDA-Statenlid het overwegen waard kunnen zijn. Hij vindt verder dat het aanbrengen van volgens hem landschapsontsierende en kostbare hekken en netten om weilanden geen voorwaarde mag zijn om voor vergoeding van wolvenschade in aanmerking te komen. Uitgangspunt moet volgens hem zijn dat die vergoeding er komt als wolven boerderijdieren doden of zodanig verwonden er sprake is van dierenleed. Bewoners van het Overijsselse buitengebied maken zich volgens hem zorgen over de veiligheid van met name hun kinderen.

Schapen

De actie van het Overijsselse CDA is opmerkelijk omdat deze provincie dit jaar tot nu toe gevrijwaard gebleven is van (officieel bevestigde) aanvallen op landbouwhuisdieren. In de provincies Friesland, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg sloegen wolven afgelopen jaar wel hard toe. Eind vorig jaar waren er wel aanvallen in onder meer Heino, maar daarbij ging het na onderzoek volgens Bij12 (de organisatie die namens de provincies faunaschade onderzoekt en compenseert) om aanvallen van loslopende honden. Begin vorig jaar sloegen wolven wel toe in Overijssel in onder meer Holten, Lemelerveld, Heino, Dalmsholte en Beerzerveld. De meest beruchte aanval in deze provincie was in juni 2018 toen in Laag Zuthem meer dan dertig schapen van vader en zoon Nico en Christian Kalter gedood werden. Volgens de officiële cijfers is dat nog steeds de ergste aanval sinds de wolf weer in Nederland is.

Vreemde zaak

Nog steeds vindt Christian de komst van de wolf naar Nederland een vreemde zaak. “Ik kan het niet bewijzen, maar ik ben er echt van overtuigd dat die wolven een handje geholpen zijn door mensen. Alle dieren die ze weer hier wilden hebben, bevers, otters, die goudjakhals, zijn toch ook afgelopen jaren uitgezet? Tegen die natuurmensen delf je gewoon als boer het onderspit.”

“Ergens zou je bijna hopen dat het een keer fout gaat, dat er een hond, een mens of een kind aangevallen wordt. Misschien komt er dan een einde aan al die zoete verhalen over hoe mooi de komst van die wolf wel is”, vult vader Nico aan. “Op een bijeenkomst in Wijhe zei zo’n natuurman dat de wolf helemaal geen risico is, dat die alleen doodt om te overleven. Daar kun je dan met je nuchtere boerenverstand niet bij.”

Voor zover mogelijk hebben de Kalters wel maatregelen genomen; hekken en netten op dammetjes bijvoorbeeld, maar waterdicht is dat zeker niet, mede omdat zij in de zomer een stuk of tien kuddes op verschillende locaties hebben lopen. Het initiatief van Stichting Wolf Fencing Nederland om wolfwerende hekken te plaatsen zien ze dan ook niet als een oplossing. “Als pa op een ongebruikelijk moment belt, dan is het meteen van; het zal toch niet weer? Dat gevoel, die angst, dat slijt niet. Je weet gewoon, vroeg of laat is het hier weer raak. Dan gaat het niet alleen om de gedode dieren, maar ook om de dieren die verwerpen (vroegtijdige geboorte van levenloze dieren, red.) door de angst en chaos bij zo’n wolvenaantal.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.