Carolien Jonkman: De wet

Tijdens een rustige wandeling in het Sallandse bos kwam ik een oudere man tegen die zichzelf en een hondje uitliet. Hij had een mondmasker op. Toen ik dichter bij hem kwam, maakte hij een beweging om uit te wijken, ondanks voldoende ruimte. Ik maakte er een klein grapje over, waardoor de man vertelde dat hij vanwege zijn leeftijd van 83 jaar en longproblemen extra voorzichtig wil zijn. Gossie, meneer ik begrijp u. Een mondkapje op in het bos geeft u echter niet echt de zuurstof die u nodig hebt. Hij volgde de richtlijnen extra goed en zonder zelf te ervaren en informatie te vinden. Hij volgde zijn eigen angst.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moesten er medio maart ingrijpende keuzes gemaakt worden om de zorg te beschermen tegen overbelasting en ons, de burgers te beschermen tegen het toen nog onbekende virus dat zich verspreidde en soms heftige snelle reacties gaf. Het RIVM en de overheid hebben moeten kiezen uit allerlei moeilijke opties, dus daar zijn goede en mindere keuzes bij. De maatregelen waren adequaat. Want nu ligt de piek van het virus al lang achter ons. We zijn grotendeels weer aan de slag, niet alles, niet iedereen. Het kan weer fout gaan, dus we doen het met beleid. Echter sommige minder goede keuzes, maatregelen, instructies en gewoontes worden ineens ‘gewoon’ en gedachteloos uitgevoerd. Ik merk dat ik op Facebook posten plaats om vanuit allerlei gezichtspunten de situatie te bezien. Laten we alsjeblieft ook zélf blijven nadenken over wat gezond is.

Het grapje van het winkelmandje op je hoofd zetten omdat dat je zal beschermen, want hoe dan? De inzet van desinfectiemiddelen en extra schoonmaak van pinautomaten zijn gezond. Maar de grotere maatregelen die nu niet meer volgens de noodwet gevolgd worden, maar vastgelegd gaan worden in de nieuwe wet, zoals de 1,5 meter afstand houden en het niet in groepen bij elkaar komen, zijn om zelf ook over na te denken.

Want wat is het effect op de gezondheid van de 1,5 meter maatregel binnen en buiten? Een wet waarbij de overheid een pittig instrument heeft om samenscholing tegen te gaan en mensen op afstand van elkaar te dwingen onder het mom van niet ziek worden. De wet komt mogelijk in september. Wat gaan ‘ze’ in een dergelijke wet zetten? Vertrouw jij gedachteloos dat het goed is en wat sta jij toe of niet?

Een heel goede maatregel is dat wij burgers, de media, de overheid en het RIVM, alle zorg de aandacht richten op het versterken van het immuunsysteem, de gezondheid en een gezonde leefstijl. Laten we met goede communicatie en goede voorlichting vanaf nu positief en voorzichtig gaan opbouwen wat we wel willen.

staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.