Carolien: Hulp voor jongeren

Vaker mag ik als psycholoog en therapeut jongeren begeleiden. Ik probeer geen wachtlijsten te hanteren om zo snel mogelijk te kunnen helpen. Een docent had mij geadviseerd aan een 15-jarige jongedame met ouders omdat ze veel lessen op school verzuimde. Ze had persoonlijk veel te verwerken en had zorgtaken thuis. Ze ontlaadde zichzelf van spanning door dansen, echter nu was ze flink door haar enkel gegaan. Dus ook op lichamelijk gebied kon ze ondersteuning gebruiken.

Na even wennen kon ze zich openen en begon ze ook vanuit zichzelf over haar leven te vertellen. Ik stelde haar vragen en vroeg vaak door. Dat vond ze fijn. Ze kreeg bevestiging van haar keuzes. Soms lukt dat niet vanuit de thuissituatie en helpt het als er een volwassenen die vertrouwd is of wordt van buitenaf met een jongere meekijkt en ervaart. Ze was ervan overtuigd dat ze na haar VMBO 4 een studie richting maatschappelijk werk zou gaan doen. Nu is de wereld nog in de ban van het coronavirus. Alles wat een paar maanden geleden nog normaal was, is dat niet meer. In haar geval ging ze toch weer twijfelen over haar studiekeuze. Uiteindelijk heeft ze zich nu ingeschreven voor de MBO-opleiding verzorgende.

Soms mag ik uit de jongere halen welke studie bij de jongere past. Soms komen de vaardigheden en juiste eigenschappen duidelijk naar voren, zodat de jongere toch het juiste vertrouwen krijgt. Een zeventienjarige jongeman durfde nu in het eindexamenjaar VWO uiteindelijk voor zijn droom ‘luchtverkeersleider’ te kiezen en hij kon bij familie in het westen gaan wonen dicht bij de opleiding. Soms weten jongeren vooral heel goed wat ze niet willen en een beetje wat ze wel willen in een baan of studie. Dan maken we daarvan twee lijsten. Soms is dat al samen te voegen in een studie. Meestal zijn jongeren met hele andere dingen bezig dan hun toekomst. Soms weten ze alleen dat ze een afwisselende goedverdienende baan willen. Of dat ze samen met hun vrienden willen studeren. Daar richten ze dan de studiekeuze op. Waarschijnlijk zullen ze daar over een paar jaar anders over denken, maar voor nu is dit zo.

Het kan natuurlijk zijn dat er na deze stappen nog steeds geen studie uit is gekomen waar de jongere warm van loopt, grote kans dat die studie dan niet wordt volgehouden. Dan kijk je naar; een tussenjaar nemen en werken, een tussenjaar en reizen, vrijwilligerswerk doen, een deeltijd opleiding volgen of anders. Er zijn natuurlijk altijd jongeren die drie verschillende opleidingen beginnen en dan pas op hun juiste plek komen. Liever niet, zou ik zeggen. Kijk gerust op; carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.