Burgemeester alsnog op bezoek bij Jan en Annie Huijsmans

LEMELERVELD/DALFSEN – Op 28 april (beeld)belde Erica van Lente, burgemeester van de gemeente Dalfsen, al met het echtpaar Jan en Annie Huijsmans-Koerhuis om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk; vorige week donderdag ging ze ook bij het echtpaar op bezoek in het Anker in Lemelerveld. Dat was toen weer mogelijk.

Jan Huijsmans, een geboren Lemelervelder, trouwde 60 jaar geleden met de in Hoonhorst geboren, maar al enige tijd in Lemelerveld woonachtige, Annie Koerhuis. Na hun huwelijk gingen zij in Raalte wonen. Na een aantal jaren verhuisden zij terug naar Lemelerveld. Jan, vroeger een fervent sporter, voetbalde na Lemelerveld bij Rohda Raalte. Schaatsen was ook een grote hobby van hem. In 1997 nam hij op zijn 65-ste verjaardag deel aan de laatste Elfstedentocht. Helaas kwam hij in Dokkum één minuut te laat binnen. Daarnaast heeft hij veel gefietst. Jan was bijna veertien jaar actief als bestuurslid van Welzijn Ouderen Lemelerveld (waarvoor hij maaltijden bezorgde en contactpersoon was) en was een van de oprichters van de biljartclub van SWOL, waarbij hij ook jarenlang de coördinatie op zich nam.

Gedurende zijn werkbare leven werkte hij als onderhoudsmonteur bij onder andere Ankersmit in Deventer, Van Merksteijn in Raalte en Halberg/Eveco in Best. Annie was voor haar huwelijk werkzaam bij Wagenmans en Kleinmeulman. Voor modehuis Meijer in Raalte, waar haar zus Dinie werkte, heeft zij als naaister veel kleding mogen vermaken. Annie hield van bloemen en een verzorgde tuin. In 1994 nam ze na een 26-jarig dienstverband, afscheid het Kruiswerk (de toenmalige ziekenzorg) in Lemelerveld, waar ze meehielp in de uitleen en aanverwante werkzaamheden uitvoerde.

Intussen was het echtpaar al verhuisd naar de overkant van de straat om de zorg voor de moeder van Annie op zich te nemen. Sinds het najaar van 2018 wonen Jan en Annie in Het Anker in Lemelerveld. Naast de zorg en hulp van Rosengaerde bieden familieleden wekelijks de noodzakelijke ondersteuning, al is het wel lastig in deze periode vanwege de coronamaatregelen. “Laten wij maar niet klagen”, zegt Annie, “we hebben elkaar nog”.

In een ontspannen en huiselijke sfeer praatte het stel de burgemeester bij over wat het leven hen gebracht had. Bijzonder moment tijdens het gesprek was dat Annie nog een 60 jaar oude weckfles met gestoofde peertjes kon laten zien die zij van haar moeder had gekregen toen zij met Jan trouwde en het huis uit ging. Er was nog geen schimmeltje te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.