68 procent deelnemers coronaonderzoek GGD IJsselland wil zich laten vaccineren

ZWOLLE – 68 procent van de deelnemers aan een recent onderzoek van GGD IJsselland wil zich, zodra er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, laten vaccineren. 20 procent weet nog niet of hij/zij dit wil en 12 procent wil dit niet.

Het zijn zo maar enkele bevindingen uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in de periode van 27 mei tot en met 1 juni en in het teken stond van de geestelijke gezondheid tijdens de coronacrisis. In totaal namen 1382 inwoners van het werkgebied van GGD IJsselland deel aan het onderzoek. Ook andere GGD’en en het RIVM verleenden hun medewerking. Het was de tweede keer dat GGD IJsselland een onderzoek uitvoerde naar het geestelijk welbevinden va de inwoners van de regio gedurende de coronacrisis.

Bijna een kwart van de deelnemers ervaart meer eenzaamheid dan voor de coronacrisis. Onder de groep 25- tot 39-jarigen is dit het meest toegenomen: met 30 procent. Ruim de helft van de deelnemers geeft aan dat de kwaliteit van hun sociale contacten slechter is dan voor de coronacrisis. 77 procent mist het om vrienden in het echt te zien. Een kwart van de deelnemers voelt zich soms somber. 16 procent geeft aan (veel) meer slaapproblemen te hebben. Gemiddeld geven de deelnemers hun leven op dit moment een 7,2.

Ruim 41 procent geeft aan minder te bewegen en te sporten dan voor de coronamaatregelen. 8 procent geeft aan (veel) meer alcohol te drinken dan voor de coronaperiode. 12 procent van de deelnemers maakte zich in de afgelopen maanden zorgen om baanverlies. Van de deelnemers is 40 procent (veel) minder tevreden over de balans tussen werk en privé. 70 procent heeft vertrouwen in de manier waarop de overheid het virus onder controle probeert te krijgen. 32 procent werkt vooral vanuit huis.

Besmet

Een tiende van de inwoners denkt besmet geweest te zijn met het coronavirus. Het virus werd bij 0,2 procent bevestigd met een test. Van de deelnemers met corona-gerelateerde klachten is driekwart naar buiten geweest en ruim de helft van hen heeft bezoek ontvangen. Over het algemeen is het draagvlak voor de hygiënemaatregelen groot. De bezoekregeling voor ouderen heeft het minste draagvlak; het begrip voor deze maatregel neemt ook met de tijd steeds verder af. De helft van de inwoners staat achter de maatregel om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Eén derde denkt dat een niet-medisch mondkapje niet of nauwelijks helpt.

Testen

Een kwart van de inwoners met klachten die op het coronavirus kunnen duiden, zou gebruik maken van een test. De inwoners met dergelijke klachten die dat niet zouden doen, noemen hier als voornaamste reden voor dat zij weten waar hun klachten vandaan komen, bijvoorbeeld door hooikoorts.

De komende periode gaat GGD IJsselland nog een derde onderzoek verrichten. Met behulp van de resultaten wordt gekeken waar de behoeftes liggen op het gebied van zorg en informatievoorziening. Hier adviseert GGD IJsselland vervolgens gemeenten en andere organisaties over. Bekijk de factsheet van het onderzoek op staging2.ggdijsselland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.