‘Zonder horeca kunnen we huurprijzen niet handhaven’

Stichting Dorpshuis Lierderholthuis wil dorp inschakelen bij vormgeven nieuw café

LIERDERHOLTHUIS – Vorige week maandag brandde café d’Olde Wettering, dat onder het beheer van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis valt, volledig af. Bertwin Elshof, voorzitter van het stichtingsbestuur, verwacht dat het sowieso nog wel een jaar duurt, voordat er een nieuw café staat. “En hoe nu in de komende weken verder? Ja, goeie vraag. Er is net een onderzoek geweest naar de brand. Ze hebben geen oorzaak kunnen vinden. Het café moet gesloopt worden en we moeten verder met de verzekering.”

Foto: Arnold Roolvink

Hij kreeg vorige week maandagmiddag ineens van alle kanten telefoontjes en berichtjes. Het café stond in de brand. “Ik woon er zo’n 2,5 kilometer vandaan en ik ben er zo snel mogelijk heengereden. Op een van de foto’s die ik had gekregen, kwam de rook door het dak, maar toen ik eraan kwam, sloegen de vlammen er al uit. Het was ook een oud pand met een rieten dak, dat brandt natuurlijk als een fakkel.”

“Het was verschrikkelijk schrikken. We hebben zo snel mogelijk contact opgenomen met de verzekering en ik moet zeggen dat die alles goed hebben opgepakt. Er kwam direct actie. Ook wat betreft de schade aan het dorpshuis. Die viel mee. Vrijwel alleen maar rook- en waterschade; een klein stukje van het plafond is verbrand. Het gebouw is behandeld met ozon, om de brandlucht kwijt te raken. Daarnaast is als schoongemaakt.”

Het Dorpshuis is zo’n vijf jaar geleden ‘vastgebouwd’ aan d’Olde Wettering. Een bewuste keuze. Elshof: “Zo werd het één geheel. De horecafunctie is voor ons erg belangrijk. Natuurlijk willen verenigingen na afloop van hun activiteiten in het dorpshuis een plek hebben waar ze even na kunnen zitten. Daarnaast vormt de verhuur ook één van onze grootste inkomstenbronnen. En die huurinkomsten vallen nu dus weg. Gelukkig zijn we verzekerd tegen inkomstenderving, maar zonder de horeca kunnen we de huidige huurprijzen niet handhaven. Om het dorpshuis draaiende te houden, hebben we die horecafunctie nodig.”

Einde oefening

De exploitatie van het café was in handen van Sjaak Leer. Die had eerder al aangegeven per 1 maart 2021, als zijn huurcontract zou aflopen, te willen stoppen. “Sjaak en wij als stichtingsbestuur hebben de samenwerking met wederzijds goedvinden beëindigd”, vertelt Elshof. “Er is geen ruzie, hij wilde gewoon niet verder. Ik zie het nieuwe café er niet voor 1 maart 2021 staan. Ik denk dus niet dat we Sjaak nog terug zien achter de bar. Ik vermoed dat dat einde oefening is.”

De stichting was al op zoek naar een nieuwe uitbater. “We hebben een paar gegadigden”, vertelt Elshof. “Maar door het coronavirus ligt alles op de kont. Niemand die onder deze omstandigheden een pand wil huren. En het moet natuurlijk nog weer herbouwd worden. Dat duurt nog wel even.

Werkgroep

Want die herbouw zal behoorlijk wat met zich meebrengen, zo vermoedt Elshof. “We zijn nu bezig met een werkgroep die zich moet buigen over het nieuwe café. Het was natuurlijk al een oud pand, het stond er en het voldeed, maar als we het zo meteen herbouwen zullen we het ongetwijfeld anders inrichten. Maar hoe? En willen we er dan ook weer een appartement boven, net zoals eerder? En wat is er vergunningstechnisch mogelijk? Wat kan er financieel gezien, wat keert de verzekering uit? En hoe denkt het dorp erover, hoe zorgen we ervoor dat een nieuwe café breed gedragen wordt? Er zullen infoavonden komen, we kunnen niet à la minute aan het bouwen. Zo zijn er heel wat vragen. Er komt heel wat bij kijken…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.