Zoeken en aftasten in de horeca

Raalter horecaondernemers varen vooralsnog eigen koers op weg naar versoepeling

RAALTE – Voor horecaondernemers is het aftasten. Als de cafés en restaurants met hun terrassen vanaf 1 juni weer beperkt open mogen, let wel, áls, hoe moeten ze er dan vorm aan geven? In Raalte is dat niet anders. “Zo is het nog niet duidelijk hoe we om moeten gaan met de anderhalve meter regels”, stelt Brian Poppe van Grand Café Neuf. “Dat mensen uit hetzelfde huis bij elkaar aan tafel zitten, dat mag, maar of dat ook geldt voor mensen die apart van elkaar wonen, dat is nog niet duidelijk.”

Maar de hamvraag is natuurlijk hoeveel ruimte de horecaondernemers krijgen voor hun terrassen. Mogen ze die van de gemeente wat groter dan normaal maken, zoals de Raalter coalitiepartners GemeenteBelangen, CDA en VVD graag willen? Volgens Brian staat het gemeentehuis er welwillend tegenover. “Wat voor ons wel vast staat, is dat we niet aan landjepik willen doen. Het mag niet ten koste gaan van de andere winkels aan de Plas. Maar hoe het er allemaal uit gaat zien, dat is op dit moment nog niet duidelijk.”

Vooralsnog trekken de Raalter horecaondernemers niet als één geheel op. Ton Zwakenberg, samen met zijn broer Henry eigenaar van Bar & Brasserie Zwakenberg, De Gouverneur en BorrelzZ, zegt dat er bijvoorbeeld nog geen plannen zijn om met meerdere partijen een groot terras te exploiteren op de Grote Markt. Maar, zo stelt hij ook: “Als we bijvoorbeeld van de gemeente de mogelijkheid krijgen om leuke dingen met de Grote Markt te doen, dan kunnen we daarin best wel samen optrekken.”

Op dit moment zijn Ton en Henry aan het bekijken of ze het terras bij De Gouverneur kunnen vergroten. “Misschien dat we een deel van het parkeerterrein erbij aan kunnen trekken. En bij BorrelzZ (aan de Grote Markt, red.) hebben we natuurlijk wel wat ruimte. We bekijken nu of en hoe we die willen gebruiken.”

Ton is natuurlijk blij met de versoepeling van de maatregelen, maar plaatst er ook de nodige kanttekeningen bij. “Het moet allemaal wel haalbaar zijn. Als je zo meteen maar dertig mensen binnen mag hebben, dan blijven er na aftrek van het personeel nog zo’n 25 plekken over. Dan kun je niet met winst draaien. We zijn bijvoorbeeld wel aan het bekijken of we zo meteen bij Bar & Brasserie met shifts kunnen werken. Een groep tafelgasten van, ik noem maar wat, vijf tot zeven en dan een tweede groep vanaf half acht. Het is allemaal nog zoeken en er is nog heel veel niet duidelijk.”

Opluchting

Zowel Brian en zijn team als Henry en Ton en hun medewerkers gebruikten de afgelopen weken onder andere om hun horecagelegenheden helemaal spic en span te maken. Brian en de zijnen hielpen daarnaast ook mee aan een grote opknapbeurt van Hotel de Zwaan. Bij Brian overheerst op dit moment de opluchting. “Het was een enorm stressvolle tijd”, zegt hij. “En dan ga je plannetjes maken. Donderdag beginnen we bijvoorbeeld met een afhaalservice. Koffie of een maaltijdsalade voor het meenemen. Ook om wat meer beleving in het centrum te creëren.”

Voorbeeldfunctie

En er moeten nog vele vragen worden beantwoord. “Maar ik wil wel duidelijk zijn: anderhalve meter is bij ons zo meteen ook echt anderhalve meter”, stelt Brian. “We willen het terras duidelijk afbakenen en ook maar één ingang. We zitten ook te denken aan windschermen. Bovendien willen we één looproute over het terras creëren. Niet dat het één groot feest wordt en iedereen door elkaar loopt. En als je een plekje wilt, moet je vooraf wel reserveren. Ik vind dat we als horeca een zekere voorbeeldfunctie hebben. Als we op 1 juni daadwerkelijk weer open mogen en we dan de boel niet goed voor elkaar hebben, wie dan wel?”

1 REACTIE

  1. Petje af voor al deze initiatieven van (ook) de horecaondernemers. Laten wij als gasten vervolgens ons verstand gebruiken en gedisciplineerd meewerken aan de nieuwe, tijdelijke regels voor de horeca. Dus niet met (te) grote groepen een terras op stuiteren of bar/restaurant proberen in te gaan. En… laten we er niet moeilijk over doen dat we (in ieder geval voorlopig) een beetje meer betalen voor een hap eten of een biertje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.