Vroeger in Salland: Rode Kruis in topvorm

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een klein verhaaltje. Ditmaal in het kader van 75 jaar vrijheid een verhaal over de activiteiten van het Rode Kruis in Raalte gedurende WOII.

Raalte heeft in de verschrikkelijke oorlogsdagen geweldig gewerkt en meer dan zijn plicht gedaan. Duizenden mensen uit het gehele land kunnen het getuigen en duizenden denken in grote dankbaarheid terug aan de dagen die zij in Raalte mochten doorbrengen, toen zij al meenden dat hun leven tot ondergang gedoemd was. Mensen die have en goed hadden verloren, mensen die dakloos waren, die verdreven waren van hun woonsteden en die opgejaagd waren door een dagelijks kwellende honger. Raalte, zelf niet vrij van oorlogsgeweld, opende wijd de poorten en liet de armen binnen om onderdak, warmte en eten te verstrekken.

Tekst: Tonny Nijboer

De Raalter hulp concentreerde zich in de actie van het Rode Kruis, dat in samenwerking met de evacuatiecommissie werd ingeschakeld, toen in de ernstige septemberdagen van 1944 de stad Arnhem, moest evacueren en Raalte als doorgangsstation voor de vluchtelingen van Arnhem naar ’t noorden werd aangewezen. Waarbij zo talloos velen en eigenlijk geheel Raalte hulp aanbood. Elke twee dagen eisten ongeveer tweehonderd evacuees goede verzorging. Eten, kleding en schoeisel moesten er komen. Het kwam. En het werd uitgedeeld. Zieken moesten verpleegd worden. Het geschiedde. In het evacuatiegebouw (St. Bernardusgebouw) werd een ziekenzaal ingericht, waar dagelijks vijftien tot twintig patiënten verbleven.

Maar ook toen op 25 februari 1945 een trein met 1.500 vluchtelingen uit Roermond en Maasniel onder de gemeente Raalte beschoten werd en vele slachtoffers werden gemaakt, rukte een ploeg van doktoren en EHBO’ers uit die onder de gevaarlijkste omstandigheden een dag aan het werk bleven. Geheel Raalte stond klaar om te helpen. De opname en verzorging van de treinslachtoffers ging iedere Raaltenaar aan het hart. De huizen werden opengezet. Bedden werden afgestaan. Waarom wij hier nog eens op deze tijden terugkomen? Om te herinneren aan het oorlogsleed? Neen. Die eensgezindheid die er leeft in de grond van het Nederlandse hart, moet schoner opbloeien en zich schoner uiten nu de dagen van vrede zijn aangebroken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.