‘Voor vergunningsaanvraag eerst fysieke bijeenkomst over zonnepark Vlaminkhorst’

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil dat Solarfields, voordat het de vergunning voor het zonnepark bij de Vlaminkhorst in Heino aanvraagt, eerst een fysieke bijeenkomst voor de omwonenden organiseert en de plannen verder afstemt. Dat schrijft het college in antwoord op een brief van Egbert den Daas van Lokaal Alternatief over de gang van zaken omtrent de plannen voor het zonnepark dat 7,5 hectare groot moet worden. Solarfields meldde recentelijk bezig te zijn met de organisatie van een bijeenkomst.

“Lokaal Alternatief is voorstander van duurzame energie, maar vraagt zich af of een dergelijk grootschalig plan niet een te grote inbreuk maakt op het kleinschalige coulisselandschap en het aanzicht van het genoemde landgoed”, zo stelde Den Daas in zijn brief. “Wij zouden graag een kleinschaliger zonnepark op deze plek zien buiten de contouren van het oorspronkelijke landgoed ‘De Vlaminkhorst’. Tot mijn verbazing is mij gebleken dat de gemeente zelfs richting provincie haar best doet hiervoor provinciale toestemming te krijgen. De raad van Raalte is over deze ingrijpende plannen niet op de hoogte gesteld. Ik betreur dit omdat het credo van raad en college is dat de raad aan de voorkant van besluitvormingsprocessen moet zitten.”
Het college stelt dat bij vaststelling van de richtlijnen voor zonneparken is bepaald dat voor zonneparken groter dan twee hectare een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist is. Volgens het Raalter college van B&W was de gemeenteraad nog niet ingelicht over de plannen omdat het project nog in de verkennende fase zit. “Er is nog geen vergunningsaanvraag ingediend”, zo stelt het college dan ook.
Solarfields wilde eerder al een informatieavond houden voor de omwonenden, maar zag zich daarbij in de wielen gereden door het coronavirus. Het college stelt dat een webinar met de omwonenden, zoals dat inmiddels wél heeft plaats gevonden, geen volwaardige vervanging van een fysieke bewonersavond is. “Wij hechten namelijk veel waarde aan een fysieke bewonersavond zodat iedereen kan worden gehoord en met alle betrokkenen de discussie beter kan worden gevoerd.”

Richtlijnen

Het Raalter college stelt dat de rol van de gemeente voornamelijk toetsend is en dat het zich daarom ook niet heeft bemoeid met de grootte van het plan. Onderzoek doen naar alternatieve locaties hoeft volgens het college dan ook niet. Projectaanvragers moeten wél voldoen aan enkele richtlijnen. Zo moet er een dialoog zijn met de omgeving; moet de omvang en de inpassing van een zonnepark passend zijn bij de omgeving; moet een ‘aanzienlijk’ deel van de productie van het zonnepark in eigendom komen van de lokale omgeving en moeten projecten een ‘maatschappelijke meerwaarde’ hebben.
Over het communicatietraject met de provincie stelt het college dat dat alles te maken heeft met de bijzondere locatie en de wens van Solarfields en de familie Oortwijn om deel te kunnen nemen aan de SDE regeling van najaar 2020. “De initiatiefnemer heeft al uit zichzelf contact gezocht met het waterschap, de provincie, Rijkswaterstaat en diverse ontwikkelaars voor een eerste check of een zonnepark überhaupt mogelijk was op deze locatie. Dit was al ruimschoots gebeurd voordat de eerste adviesverzoeken van de gemeente de deur uit gingen.”

4 REACTIES

  1. Weg met dat oude en gesubsidieerde pand van die zogenaamde cultoeristen, staat alleen maar in de weg. Zonnepanelen is een goed idee. Je kunt er misschien nog beter een mooi industrie terrein van maken. Daar is namelijk een groot gebrek aan in Heino. Mooie zichtlocatie aan de rondweg !

  2. Het aanleggen van zonneparken is inderdaad belangrijk. Maar dat betekent niet dat een overheid dit rücksichtslos, zoals dat hier gebeurt, mag toestaan.

  3. Helemaal mee eens @Geldjes, weg met de oude zooi! Weg met Heino! Aan de vlakte en er een zonnewei van maken. Of, beter, heel Heino een industrie terrein!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.