‘Tentje, bandje, biertje’ zit er deze zomer niet in

‘Je kunt alles verzekeren, maar de premiehoogte stond niet in verhouding met onze begroting’

REGIO – ‘Tentje, bandje, biertje’, dat was het motto van de Kôle Kermse in Broekland, traditioneel het eerste Sallandse tentfeest van het jaar. En meteen ook het eerste feest dat het hoofd moest buigen voor het coronavirus. De lijst van afgelastingen is inmiddels lang; van het Midzomerfeest Mariënheem tot het Feestweekend Lierderholthuis, van het Broeklander tot het Luttenbergs Feest, van het Sukerbietenfeest tot de Heinose Pompdagen en van Ribs & Blues tot Stöppelhaene.

Voorlopig houdt alleen de organisatie van de Wiejese Diekdaegen er op de eigen site nog de moed in: ‘De Wiejese Diekdaegen zijn op 3, 4, 5 en 6 september. We willen in september niet tot de conclusie komen dat het wel had gekund, daarom gaan we door met de organisatie! Naast dat we natuurlijk weer een super mooi feest willen organiseren heeft de plaatselijke middenstand, juist in deze tijden, baat bij een evenement als de Diekdaegen. Voorlopig zijn er nog geen redenen om nu al te beslissen de Diekdaegen niet door te laten gaan. Er zijn uiteraard nog een heleboel uitdagingen en het is natuurlijk ook nog onzeker welke maatregelen dan van toepassing zijn. We blijven vol goede moed en blijven de situatie op de voet volgen. Voor nu zetten we de schouders er onder!’

Het grootste, drukste en oudste Sallands feest is nog steeds Stöppelhaene. In 1951 werd het voor het eerst officieel in Raalte gehouden. Dit jaar stond de 69-ste editie gepland van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus. Ook dat is nu officieel van de baan. Aanleiding voor een gesprek met Paul Wittenhorst en Raymond Rienties, respectievelijk voorzitter en secretaris van Stichting Stöppelhaene. “We hadden als bestuur al wat voorgesorteerd op het niet doorgaan, te beginnen met het Oogstcorso. Ergens is het verbod op festivals tot 1 september ook meteen duidelijk. Stel dat die datum bijvoorbeeld 1 augustus was geweest, dan had je voor een echt dilemma gestaan; wel of niet door laten gaan eind augustus?”, zo overpeinst Wittenhorst.

Voor de vele vrijwilligers was de afgelasting uiteraard een flinke teleurstelling. “Dat zijn vrijwilligers die hun hele hebben en houwen in de organisatie leggen. Stuk voor stuk zijn ze trots op dit feest. We hebben al de suggestie gekregen om in de Stöppelhaene-week in ieder geval onze vlaggen op te hangen in het dorp. Natuurlijk hadden zij dit ergens wel zien aankomen”, weet Rienties.

Artiesten

Financieel is de schade voor de stichting beperkt, zo schat Wittenhorst in. “Geboekte artiesten schuiven we door naar Stöppelhaene 2021. Ik denk dat 95 procent van het muzikale programma 2020 volgend jaar te zien zal zijn. Natuurlijk, artiesten hadden zich contractueel gezien misschien kunnen laten uitbetalen, maar niemand speelt dat zo hard. Als artiest zet je je dan buitenspel voor later. We lossen het nu mooi samen op door alles een jaar door te schuiven. Welke artiesten er zouden komen? Dat zeg ik nu nog niet. Alleen Ronny Ruysdael was er geweest, zoals elk jaar trouwens. En voor de zaterdagavond hadden we de Dirty Daddies geboekt.”

Het voortbestaan van Stöppelhaene komt in ieder geval niet in gevaar, zo verzekert Rienties. “We hebben een gezonde financiële basis met buffers voor slechte tijden en voor vernieuwing. Of we ons hiertegen hadden kunnen verzekeren? Je kunt natuurlijk alles verzekeren, maar de premiehoogte stond niet in verhouding met onze begroting.” Voor andere verenigingen, maar ook leveranciers is de schade veel groter.

“Stöppelhaene betaalt elk jaar bijna een ton uit aan lokale en regionale verenigingen en clubs waarvan de leden meehelpen bij de op- en afbouw, bij de bediening in de bars en de muntenkassa’s. Voor die clubs is dat geld een belangrijk deel van hun begroting. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld de contributie voor de leden laag houden of activiteiten organiseren. Dat moeten ze dit jaar dus missen. Kijk bijvoorbeeld naar carnavalsvereniging de Stöppelkaters, waarvan de leden vele uren druk zijn met de opbouw en afbraak van het Stoppelveld. En die hebben nu dubbele pech omdat ze juist dit voorjaar een nieuw onderkomen op het MBI-terrein hebben gebouwd”, zo weet Wittenhorst, zelf oud-voorzitter van de Stöppelkaters.

Horeca

“Vergeet ook niet het belang van het feest voor de lokale horeca. Die hebben het door de huidige sluiting al enorm moeilijk en nu valt ook Stöppelhaene helemaal weg. De omzet tijdens dat feest is normaal gesproken al belangrijk, maar nu door de huidige sluiting nog veel belangrijker. Daar hebben we als stichting echt mee te doen, maar wij kunnen niet helpen helaas”, voegt Rienties daaraan toe. En ook bij de sponsors zitten veel bedrijven die het nu moeilijk hebben. “Natuurlijk hopen we dat die er volgend jaar allemaal weer bij zijn. Toch is sponsoring in economisch slechte tijden iets wat je als ondernemer snel schrapt. Gelukkig hebben we een sterke band met al onze sponsors, ze zijn betrokken bij Stöppelhaene. We zullen ze allemaal persoonlijk op de hoogte brengen en houden.”

In augustus 2021 is er wel weer een Stöppelhaene, zo hopen ze. “En in mijn achterhoofd zit iets van; stel nu eens dat het eind dit jaar weer zou mogen, dan moeten we eens goed nadenken over een klein tentfeestje. Daar zijn we dan ook wel aan toe denk ik”, zo dagdroomt Wittenhorst. Vijf jaar geleden zette hij samen met Ton Groot Beumer (voorzitter Ribs en Blues) het zeer geslaagde Laatste Sallandse Tentfeest op dat toen een ton opleverde voor de nieuwbouw van het hospice in Raalte. “Nu zou dat trouwens waarschijnlijk het Eerste Sallandse Tentfeest worden…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.