Streep door plannen extra woonerf in Raalte Noord, kleinere ontwikkeling wel mogelijk

RAALTE – Het Raalter college van B&W werkt toch niet mee aan een verzoek om aan de rand van Raalte-Noord zeven Rood voor Rood-woningen te bouwen. De plannen voor de zeven woningen, die één erf zouden vormen, waren omstreden bij meerdere omwonenden. Wel wil de gemeente meewerken aan een kleiner aantal Rood voor Rood-woningen op dezelfde locatie (aansluitend op een appartementengebouw aan de Koolmees). Het college denkt daarbij aan maximaal vier woningen.

De initiatiefnemer stapte zo’n twee jaar geleden met zijn plannen naar de gemeente en de provincie. Om de zeven woningen mogelijk te maken, zou er elders in het buitengebied minimaal 7.000 vierkante meter aan landschapsontsierende bebouwing moeten worden gesloopt. Voor 6.000 vierkante meter had de initiatiefnemer al toestemming. Het plan voorzag verder in een facelift van het eerder genoemde appartementengebouw en de realisatie van extra parkeerruimte. Een uitgebreid overlegtraject met de omwonenden leverde echter niet het gewenste resultaat op. En ook voor de latere aanpassingen in zijn voorstel kreeg de initiatiefnemer niet bij iedereen de handen vol enthousiasme op elkaar. Sommige omwonenden vreesden voor aantasting van hun uitzicht, sommigen vonden dat het plan niet goed aansloot op de stedenbouwkundige structuur. Ook in het appartementengebouw waren wisselende geluiden te horen. Ook daar vreesden sommige bewoners voor hun uitzicht; anderen zagen de upgrade van het gebouw en de extra parkeerruimte juist wel zitten.

Om een zorgvuldig besluit te nemen, schakelde de gemeente daarop Het Oversticht (een onafhankelijke stichting) in voor advies. De stedenbouwkundigen concluderen dat de sloop van 7.000 vierkante meter aan landschapsontsierende bedrijfsgebouwen een goede zaak is, maar vinden ook dat het plan voor het erf geen verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de beoogde locatie met zich mee brengt. Het Oversticht kan zich daarentegen wel vinden in een kleiner erf. Het Raalter college neemt het advies van Het Oversticht over en stemt daarmee ook in met een kleinere Rood voor Rood ontwikkeling op deze locatie, binnen de globale contouren en stedenbouwkundige randvoorwaarden die door Het Oversticht zijn geadviseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.