Site voor muziek in Raalte in de jaren 60, 70 en 80

Geen Stöppelhaene foto-expositie bij de Berk, wel tijd voor nieuw initiatief

RAALTE – Beat-, rock’n roll-, blues-, rock- en popbands; in de jaren 60, 70 en 80 waren er vele tientallen, misschien wel honderden in Raalte en wijde omgeving. Sommigen brachten het tot lokale of regionale bekendheid, anderen kwamen nooit verder dan de eigen garage als repetitieruimte.

Foto: De Raalter band ‘Rhy Be Blues’ die vroeger in verschillende samenstellingen heeft gespeeld. Op deze oude foto uit de verzameling van Jos Segbers onder meer met Fons van Gurchom (tweede van links) en Carel Roescher (helemaal rechts). Bandmanager was Jan Clemens.

Die bloeiende muzikale geschiedenis zou eind augustus tijdens Stöppelhaene centraal staan bij de fototentoonstelling bij de Berk aan de BK-straat. Die gaat nu uiteraard niet door, maar organisator Rob Aa (die de afgelopen edities samen met Richard Woolderink van Raalte-Clopedie organiseerde) is niet bij de pakken neer gaan zitten. “Dan wordt het gewoon 2021. Bovendien hebben we nu mooi de tijd om een speciale site op te zetten voor verhalen, foto’s en noem maar op over de muziekcultuur uit die tijd. En alles wat daar bij hoorde.”

Zelf is Aa 56 jaar, net iets te jong dus voor de muziek uit die tijd. Via onder meer zijn oudere broer Henk (die het later zelfs tot manager van Cuby Blizzards schopte) kreeg hij toch genoeg mee. “Prachtig om de muziek te horen die mijn oudere broers draaiden. Ook de verhalen uit die tijd zijn prachtig. Verhalen die we ook van de vele bezoekers van de foto-expositie afgelopen jaren hebben gehoord. Hoe mooi zou het niet zijn om die vast te leggen op een speciale site?”

Inmiddels heeft Rob al het nodige gehoord en verzameld. Over bijvoorbeeld oud-Luttenberger Ben Veldkamp, destijds een bekende DJ (bij Avro’s Top Pop discoshow) en (via Radio de Roef) succesvol met de Walk In-platenzaken (later in Raalte weer overgenomen door Frits Willemsen). “Verzamelaar Jos Segbers is al eens bij Ben in Lochem geweest en heeft daar alles mogen kopiëren. Geweldig materiaal. Verder was ook DJ Jerry Jetson oftewel Gerard Ardesch uit Steenwijk hier in de streek erg populair. Denk ook aan de DJ’s in de toenmalige Molenbar. Die waren muzikaal gezien destijds voor hele generaties belangrijk. Als de Molenbar de hemel was, dan was (wijlen) DJ René (Soestbergen) zijn god, zo schreef vaste bezoeker Johan Kiekebosch ooit in de Stentor.”

André Hazes

“En wat te denken van oud-docent Jan Clemens, destijds roadmanager van de band Rhy Be Blues. Adri Kluunder was een befaamd gitarist die bij het toen bekende Solution speelde en later naar Engeland is verhuisd. Theo Lens, zoon van dokter Lens uit de Monumentstraat zat ruim twee decennia in de entertainmentindustrie. In 2018 verscheen van hem een biografie en trad hij op in de Escape in Amsterdam met zijn eigen Theo Lens band.”

“Ook Ben Rodijk en Theo (Knakkie) Gerritsen waren destijds bekende namen. Maar het gaat niet alleen om de DJ’s, de platenzaken en de bands uit die tijd. Ook bijzondere optredens waren er een heleboel. Ik denk aan een optreden van bijvoorbeeld Andre Hazes. Volkszanger Hazes was toen zo dronken dat het concert afgebroken moest worden. Dat is nog een heel gedoe geworden over het honorarium.”

Provinciaaltjes

“Denk verder aan de razend populaire dansmiddagen bij Ties van der Linde in Raalte of de avonden bij Heidepark in Lemelerveld. Dan had je soms 1500 bezoekers bij elkaar. In zaal Struik in Lemelerveld werd zelfs een soort Sallandse Oscaruitreiking georganiseerd voor de nederbeatband Tee-Set uit Delft, wereldberoemd toen met de hit ‘Ma Belle Amie’. De zanger jutte het Sallandse publiek nogal op door ze provinciaaltjes te noemen. Ook dat concert haalde het einde dus niet.”

Zo zijn er veel meer boeiende verhalen, bijvoorbeeld rond het optreden van Herman Brood & His Wild Romance eind jaren 70 in De Leeren Lampe. Brood, destijds een superster, maar ook bekend als junkie, kwam zo laat dat jongere bezoekers al voor aanvang weer naar huis moesten. Wat destijds een flinke rel opleverde met boze ouders en teleurgestelde jonge bezoekers.”

Allerbeste ooit

Met veel ooggetuigen uit die tijd, sommigen wonen al jaren niet meer in Salland, heeft Aa inmiddels contact. “Maar nieuwe namen en verhalen zijn altijd welkom. We hebben nu een mooie lange aanlooptijd voor het organiseren van de expositie in augustus 2021. Dat betekent dat we flink wat foto’s en andere interessant materiaal kunnen verzamelen. En tegelijkertijd kunnen we in die tijd een mooie site opbouwen waarop iedereen zijn of haar verhalen, foto’s, muziek en andere documenten kwijt kan. Alles in het teken van de muziek uit de jaren 60, 70 en 80 die sommigen nog steeds de allerbeste ooit vinden. En alles wat daar mee te maken had.”

“Juist het verbinden van oude foto’s, muziek en tastbare herinneringen brengt mensen bij elkaar. Dan ontstaan de prachtigste contacten en de mooiste verhalen van toen. Herleven is opnieuw beleven. En wie zijn de rock, de jazz en de blues trouw gebleven?”

Meer info: info@raalterbeatbands.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.