Raalte en Heino krijgen oversteekplaatsen voor voetgangers

RAALTE/HEINO – De gemeente Raalte legt op meerdere locaties rondom het centrum van Raalte en Heino oversteekplaatsen voor voetgangers aan. In Raalte gaat het om de Schapenstraat, Varkensmarkt en het Domineeskamp. In Heino gaat het om het ‘rondje om de Nicolaaskerk’. Aanleiding is het aantal meldingen van inwoners over beperkte oversteekmogelijkheden op deze locaties.

 Als gevolg van de meldingen heeft de gemeente een verkeerskundige toets laten uitvoeren. Daarbij is de snelheid van het gemotoriseerde verkeer gemeten en het aantal passerende voertuigen geteld. Deze factoren vormen de basis voor de inrichting van de oversteekplaatsen. “Inwoners hebben van zich laten horen, dat waardeer ik enorm”, zegt wethouder Melenhorst. “Dankzij deze ingrepen kunnen inwoners straks veiliger oversteken op voor hen belangrijke locaties. In het ontwerp is vanzelfsprekend ook aandacht besteed aan toegankelijkheid voor oudere en mindervalide voetgangers.”

Oversteekplaatsen
Elke locatie is uniek en wordt daarom ook anders ingericht. Op de Varkensmarkt wordt een verkeersplateau met een zebrapad gerealiseerd. Op de Domineeskamp komt een verkeersplateau met een geel bovenvlak, tussen beide parkeerterreinen. Op de Schapenstraat is al een verkeersplateau aanwezig. Er wordt een gekleurde loopstrook aangebracht, aansluitend aan de loopstrook voor de Aldi. Om een herkenbare en zichtbare situatie te creëren verdwijnen er twee parkeerplaatsen (ter hoogte van jongerencentrum TraXX).

In Heino krijgt iedere kruispunttak een herkenbaar oversteekvlak (dezelfde verharding als naast het Dorpshuus). De snelheid van het verkeer is hier laag, doordat er door de kruispunten moet worden afgeslagen en afgeremd. Extra snelheidsremmende maatregelen in de vorm van bijvoorbeeld een drempel zijn niet noodzakelijk. Om de looproute vrij te houden wordt één parkeervak op de Canadastraat verplaatst.

De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd en zijn naar verwachting voor de bouwvakantie gereed. Het werk wordt uitgevoerd door Koopman Infra uit Raalte.

2 REACTIES

  1. Allemaal lapmiddelen van creatievelingen die alleen maar onduidelijkheid opleveren, zeker voor mensen van buiten de gemeente. Ook juridisch volstrekt waardeloos, alleen zebrapaden bieden (bijna) zeker- en duidelijkheid. In het rondje rond de kerk zijn nu al “oversteekplaatsen”, aangegeven door een ander klinkerpatroon in de straat. Ik stop hier alléén voor als er in de verste verte geen tegenliggers aankomen, want het is me al diverse keren overkomen, dat ik stop en een tegenligger niet met alle gevaren van dien.
    Alleen zebrapaden zijn een juiste oplossing.

  2. Ik snap het werkelijk NIET! Waarom vergeet men wederom ouderen, gehandicapten etc? Vooral de ouderen willen duidelijkheid. Dus dat het erg herkenbaar is en vooral veilig. Juist de groep wat het meest nodig heeft, wordt ontzien. Dus de ouderen. Want denken mensen nu werkelijk dat een klinker op het wegdek duidelijk is voor ouderen? Wat mij ook erg bevreemde in bovenstaande, dat de wethouder zegt dat er een verkeersdeskundige is geweest en dat er geluisterd is naar de mensen. Oh? Ook naar de ouderen? Nee. Wethouder Melenhorst zegt:”Er is aandacht besteed aan toegankelijkheid voor oudere en mindervalide voetgangers.” Mijn verbazing alom, want in wat voor opzicht dan beste wethouder? En naar wie en hoeveel mensen is er geluisterd? Moet er niet worden geluisterd naar diegenen die het hardst nodig hebben? Dat wethouder Melenhorst luistert naar de mensen is natuurlijk erg fijn en dat siert hem dan ook. Ik hoop derhalve, dat de wethouder nu ook vooral naar de ouderen gaat luisteren, want die wachten er al jaren op na deze extra voor hun bekende oversteekplaatsen. Mijn inziens kan het alsnog worden gerealiseerd. Ouderen willen geen verkeersplateau met gele loopstroken etc. Men wil een ouderwets zebrapad/oversteekplaats, zodat men precies weet waar men aan toe is. Ik hoop niet, dat eerst iets verschrikkelijks gaat plaatsvinden, voordat men dit alsnog gaat realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.